Peste 100 de amenzi date de inspectorii ITM la final de an

itm_control

Luna trecută inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 142 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În funcție de gravitatea deficiențelor constatate, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale, constând în amenzi și avertismente, dispunându-se totodată măsuri de remediere.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 163 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 85 sancțiuni, din care 79 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 266.500 lei.

”În luna decembrie 2020, inspectorii de muncă au identificat 31 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (Agent economic din Slatina, obiect activitate Restaurante, 2 persoane, amendă 40.000 lei; Agent economic din Craiova, punct lucru Slatina, obiect activitate Fabricare piese, 29 persoane, amendă 200.000 lei),celor 2 agenți economici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de240.000 lei. De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 12 evenimente, soldate cu 12 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă. Cele mai frecvente deficiențe au fost:- neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;- neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă;- netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;- neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini;- nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție;- neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2”, a declarat Bogdan Țucă, purtător de cuvânt la ITM Olt.

Lasă un răspuns