Atenție mare pentru turiști: meteorologii anunță posibile avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

munti

Meteorologii anunță că de luni seara până marți, la ora 20.00, în munții Făgăraș și Bucegi riscul de avalanșe este mare. Conform specialiștilor, la peste 1.800 de metri s-a depus un strat de 25-35 cm de zăpadă proaspătă și relativ proaspătă, informează Mediafax.

„Acest ansamblu instabil din partea superioară este depus peste straturile mai vechi, înghețate, peste care poate aluneca, mai ales în condiții de supraîncărcare. O parte din zăpadă a fost spulberată și depozitată pe văile adăpostite unde depozitele de zăpadă sunt mai însemnate. La supraîncărcări oricât de mici, dar izolat și spontan, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, prin ruperii plăcilor de vânt, îndeosebi de pe versanții nordici și estici, sau prin alunecarea stratului pulver peste cel vechi cu zăpadă înghețată sau peste plăcile de vânt formate în perioada precedentă, pe pantele suficient de înclinate”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, riscul este mai ridicat în zonele adăpostite, unde sunt acumulări importante de zăpadă.

Și la altitudini mai mici de 1.800 de metri există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, în zonele cu depozite de zăpadă spulberată de la altitudini mai mari. Sub 1500 m, stratul este de dimensiuni mai reduse.

Risc însemnat de avalanșe este și în Munții Rodnei, Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu.

Lasă un răspuns