Putem dona sânge și după vaccinarea anti-COVID

donat


Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare, spune reprezentanții Ministerului Sănătății. Lipsa donatorilor de sânge este una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical.

În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun.

„Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina este furnizor de sânge pentru spitalele din Olt dar și din țară.

Cei 450 de mililitri de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi. Pentru donator, această cantitate de sânge este doar o rezervă care se reface cantitativ cam în două ore, dar pentru cei aflați pe patul de spital înseamnă viață.Cele mai mari probleme le întâmpină bolnavii cu RH negativ. Grupele de sânge cu RH negativ sunt rare, iar donatorii foarte greu de găsit. Aceste grupe se regăsesc cam la 20% din populaţia globului, restul de 80% având RH-ul pozitiv.

Lasă un răspuns