Adio porci în propria ogradă? Proiect controversat din cauza pestei porcine. Deputat: ‘O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor’

porci

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieş, îi solicită ministrului Agriculturii, Nechita – Adrian Oros, să revină asupra Ordinului 24/29 ianuarie 2021 privind stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine, susţinând că regulile de biosecuritate impuse sunt imposibil de respectat de către ţăranii care vor să crească mai mult de 5 porci în gospodărie.

„Crescătorii de porci sunt cei care mi-au tras semnale de alarmă cu privire la acest ordin (aflat în consultare publică – n.r.). (…). Ordinul 24 prevede ca ţăranul să nu crească mai mult de 5 porci în gospodărie, nu are voie să aibă scroafă cu purcei, adică nu are voie să facă reproducţie. Fermele mari nu au voie ca să vândă către populaţie purcei şi atunci ceea ce se va întâmpla în următorii doi ani este că nu vom avea porc în gospodăriile românilor. Toate acestea ei le pun, cumva, în cârca pestei porcine african, dar există atâtea măsuri de a preveni pesta porcină africană”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Călin Matieş, care este, totodată, şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale, informează Agerpres.

Călin Matieş a precizat că a solicitat pe această temă o întâlnire în Comisia de Agricultură, urmând ca marţi să participe, alături de el, şi cinci crescători de porci.

Matieş a susţinut că regulile de biosecuritate nominalizate sunt „imposibil de respectat” de către ţăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci.

„Dacă depăşeşti 5 porci trebuie să respecţi regulile de biosecuritate. Sunt reguli imposibile pentru o fermă de 6 porci”, a opinat parlamentarul.

Matieş a declarat că „de la 6 porci în sus” trebuie să ai, printre altele, un medic angajat, să treci zilnic într -un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să ai o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru şef de fermă, farmacie etc.

„Nu e normal. S-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai avem porc de Crăciun sau porcul de Crăciun să fie adus din Olanda sau din Germania. (…). O să rămânem, cumva, la mâna samsarilor. Adică, a celor care aduc din Germania sau Ungaria pe ascuns sau cu acte false”, a conchis social-democratul Călin Matieş.

Ordinul nr.24/29 ianuarie 2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României se află, în prezent, în dezbatere publică. Potrivit Ordinului, prin exploataţie noncomercială de suine se înţelege exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrăşat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA) şi care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului.

Lasă un răspuns