Vine gerul peste România

Gerul pune iar stăpânire pe țara noastră. Timp de două săptămâni, aproape toată țara se va sa afla sub coduri meteo de ger și vreme rea.

„Minimele se vor consemna în special în a doua parte a acestei săptămâni, mai precis de joi noaptea. Până atunci vorbim de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, mâine și poimâine. Avem două avertizări meteorologice de cod galben valabile până mâine la ora 12.00 când vorbim pentru zona de munte, pentru sudul Banatului, Transilvaniei și Dobrogea de intensificări cu viteze în general de peste 100 de kilometri pe oră, la altitudini de peste 1.800 de metri.

De altfel, până la ora 20.00 sunt în vigoare și două avertizări meteorologice ce tip nowcasting de cod portocaliu pentru județele Alba, Brașov, Sibiu, Argeș, Prahova și Dâmbovița, zona de munte de peste 1.800 de metri, pentru că vântul bate cu putere, rafalele fiind de peste 120 km/h”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, în exclusivitate la Antena 3.

La noapte (Luni – Marti)

Cerul va avea înnorãri şi va ploua, local moderat cantitativ, în jumãtatea de nord a ţãrii şi pe arii restrânse în rest. Pe crestele montane vor mai fi precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare. În nordul, iar la începutul intervalului şi în centrul Moldovei, se va semnala polei. Vântul va avea intensificãri în toate zonele de munte, cu viteze de 80…90 km/h, precum şi în sudul Transilvaniei şi în Dobrogea, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în restul teritoriului, va sufla cu rafale de 35…45 km/h. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -2 şi 10 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã.

Maine, 24 ore (Marti)

Valorile termice vor fi apropiate de normalul termic al perioadei în nord şi nord-est, dar vor caracteriza o vreme deosebit de caldã pentru aceastã datã în celelalte regiuni. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 3…4 grade în nordul Moldovei şi 17…18 grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 grad în nordul Moldovei şi 9 grade în sudul litoralului. Cerul va fi variabil, ziua, în est şi sud-est, dar va avea înnorãri în restul timpului şi al teritoriului. Va ploua în vest şi sud-vest, iar seara şi noaptea şi în nord-vest, local în sud şi centru şi izolat în rest, iar la altitudini mari, vor fi ninsori şi lapoviţã. Pe arii restrânse cantitãţile de apã vor depãşi 10…15 l/mp, cu precãdere în Maramureş şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zonele montane, unde rafalele vor depãşi pe creste 80…90 km/h. Izolat, mai ales dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţã.
Presiunea atmosferică va creste usor, insa nerevenind la normal – astfel ca regimul baric se va mentine ciclonic.

Poimaine, 24 ore (Miercuri)

Vremea va fi apropiatã de normal din punct de vedere termic în nord şi nord-est şi se va menţine deosebit de caldã pentru aceastã datã în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 2…3 grade în nordul Moldovei şi 17…18 grade în regiunile sud-estice, iar cele minime, în scãdere în nord-est, vor fi cuprinse între -4 şi 8 grade. În vestul, nord-vestul şi centrul ţãrii vor fi înnorãri şi va ploua, pe arii mai extinse şi moderat cantitativ în partea a doua a intervalului, iar în rest cerul va fi variabil, cu unele înnorãri şi ploi slabe doar pe arii restrânse. Pe crestele montane vor fi precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare, iar în jumãtatea de nord a Moldovei condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, iar local şi la viteze mai mici, pe parcursul nopţii, în Banat, Crişana şi Maramureş. Pe suprafeţe mici se va forma ceaţã.
Presiunea atmosferică ziua va scadea usor dinspre vest, insa cu trecerea orelor va creste accentuat – tot dinspre vest, aceasta schimbare fiind asadar rapida si drastica.

A treia zi, 24 ore (Joi)

În cursul zilei, valorile de temperaturã vor fi apropiate de cele caracteristice perioadei în nord-vest, nord şi nord-est, dar mai ridicate decât cele normale în rest, cu maxime cuprinse între 3…5 grade în nordul Moldovei şi 17…18 grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei. Noaptea, vremea va intra într-un proces de rãcire accentuatã şi va deveni geroasã, local în vest, centru şi nord, astfel încât temperaturile minime vor fi cuprinse între -12 şi 0 grade. Cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii, predominant ploi în prima parte a zilei şi apoi mai ales ninsori, pe arii extinse în jumãtatea de vest a ţãrii şi local în rest. Pe arii restrânse, cantitãţile de apã vor fi mai însemnate. Vor fi condiţii de polei. Vântul va avea intensificãri în toate regiunile, mai ales dupã-amiaza şi noaptea, cu viteze mari la munte, unde va viscoli ninsoarea.

A patra zi, 24 ore (Vineri)

Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a ţãrii, geroasã noaptea, local în sud-est şi pe arii extinse în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între -9 şi 3 grade, iar cele minime între -18 şi -7 grade, posibil mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi temporar noros şi vor fi ninsori în general slabe, la munte, pe arii restrânse în nord-vest, nord şi centru şi doar izolat în celelalte regiuni. Vântul va continua sã prezinte intensificãri în toate regiunile, cu viteze mari la munte, unde va viscoli ninsoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura