Senator oltean: Statul plătește cheltuielile românilor pentru învățământul timpuriu al copiilor

cresa

Dacă aveţi copii cu vârste până în 6 ani, puteţi să îi cereţi angajatorului să suporte cheltuielile cu creşa sau grădiniţă. Puteţi primi până la 1.500 de lei pe lună.

Mai departe, firmele care decid să îi sprijine pe părinţi, vor putea să-şi scadă aceasta cheltuială, din impozitele plătite statului.

Măsura se aplică de anul acesta, atât în cazul copiilor care merg la stat, cât şi la privat.

Pentru mulţi părinţi, taxa pentru creşă sau grădiniţă reprezintă o parte serioasă din buget.

De la începutul acestui an, angajaţii le pot cere patronilor să-i ajute cu cheltuielile pe care le au cu creşă ori grădiniţă – privată sau de stat. Limită de cheltuieli este de 1.500 de lei, pe lună, pentru un copil cu vârsta de sub şase ani.

”Statul plătește cheltuielile românilor pentru învățământul timpuriu al copiilor! Angajații pot solicita angajatorilor achitarea cheltuielilor (taxelor) suportate pentru întreținerea copiilor în creșe, cămine și grădinițe. Angajatorii pot suporta cheltuieli de până la 1500 de lei pe lună/copil, fără riscul unor cheltuieli suplimentare ale firmelor pe care le administrează, sumele alocate fiind deduse fiscal din impozitul pe profit. Măsura este aplicabilă atât pentru copiii din învățământul timpuriu de stat cât și pentru copiii înscriși în creșe, cămine și grădinițe private, condiția fiind ca unitățile respective să fie autorizate de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a anunțat pe pagina sa de socializare senatorul PNL Olt, Liviu Voiculescu.

Legea nu impune limite în privinţa veniturilor pe care le au părinţii. Iar angajatorul nu pierde nimic, pentru că i se reduce din impozitul pe care îl are de plătit către stat. Sunt însă condiţii impuse firmelor care vor să ofere această facilitate.

Angajatorul trebuie să fie la zi cu plata taxelor către stat şi totodată să se asigure că respectiva creşă sau grădiniţă este autorizată de Ministerul Educaţiei.

Angajatorul este cel care decide dacă oferă sau nu această facilitate. Potrivit firmelor de recrutare, în această perioadă multe firme încă nu s-au decis – unii patroni se tem de eventuale controale suplimentare din partea Fiscului.

În România sunt aproximativ 600 de mii de copii cu vârste între 3 şi 6 ani, dar numărul de creşte şi grădiniţe este mic. Numai în Capitală este cerere pentru 9.000 de locuri în creşe, dublu faţă de câte există.

Lasă un răspuns