Brexit – UE este hotărâtă să facă funcţional Protocolul privind Irlanda de Nord

brexit

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, a afirmat joi că blocul comunitar este hotărât să protejeze pacea în Irlanda de Nord şi să facă funcţional protocolul post-Brexit privitor la această provincie, informează Reuters potrivit Agerpres.

”UE este deplin angajată să protejeze pacea în Irlanda de Nord şi să facă să funcţioneze Protocolul. Implementarea sa este o stradă cu dublu sens”, a scris Sefcovic pe Twitter, la sosirea la Londra pentru discuţii cu ministrul britanic Michael Gove.
Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din UE. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.

În practică, acest lucru a condus la întârzieri şi, în unele cazuri, la încetarea schimburilor comerciale cu unele produse provenite din Marea Britanie.

Lasă un răspuns