Marius Oprescu: „Să sperăm că anul acesta vom avea operator unic care va colecta gunoiul în tot județul”

cilieni-gunoi-715x400

După ce licitația pentru desemnarea unui operator care să se ocupe de Managementul deșeurilor din județ a fost reluată, localitățile din Olt au fost sufocate de munți de gunoie.

Terenurile din apropierea localităților au fost transformate în gropi de gunoi, iar amenzile nu au întârziat să apară.

Săptămânal inspectorii Gărzii de Mediul au amendat cel puțin o primărie. Potrivit președintelui CJ Olt, Marius Oprescu, această situație va continua până se va termina licitația. O altă soluție pentru edili este să încheie contracte cu operatori de profil, dar din păcate pentru aceste contracte nu sunt unele profitabile.

„Această situație va mai exista până când vom da drumul la managementul gunoiului la nivelul județului. Până atunci, toate UAT-urile trebuie să și caute operator să colecteze gunoiul, cu operator propriu, pentru că unele au serviciu înființat la primărie, sau cu un operator privat. Gunoiul poate fi depus la groapa ecologică de la Bălteni, prin stațiile de transfer pe care le au în județ. Există un operator care gestionează groapa și cele cinci stații de transfer din județ. Toate aceste servicii trebuie să fie făcute până în momentul în care va intra în funcțiunea managementul deșeurilor din județ. Nu vin operatori, operatorii nu sunt interesați să vină o lună, două sau poate un an, nu se știe în acest moment cât. Ca să vii să exploatezi mai multe localități înseamnă să faci investiții în mașini, pe care le amortizezi în șapte ani. Atâta timp cât termenul este unul scurt și unul foarte scurt până la intrarea operatorului unic, nu găsești operatori”, a declarat Oprescu.

Totodată, șeful administrației județene speră ca anul acesta problema să fie rezolvată și să fie desemnat un operator unic care să colecteze gunoiul din județ.

„Termenul este incert, dar nu depinde de noi, suntem într-o procedură de licitație. Știți că în urmă cu doi an a fost adjudecat acest contract, nu au reușit să și îndeplinească obligațiile conform contractului și a fost nevoie să-l reziliem. L-am scos din nou la licitație. Să sperăm că anul acest vom avea operator unic care va colecta gunoiul în tot județul”, a conchis Oprescu.

Lasă un răspuns