Inspectorii ITM Olt au aplicat amenzi în valoarea de 141.500 lei

itm_0

În luna februarie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 248 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. 

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 274 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 166 sancțiuni, din care 152 avertismente și 14 amenzi în valoare totală de 141.500 lei.

În luna februarie 2021, inspectorii de muncă au identificat 6 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un agent economic din Nicolae Titulescu, obiect activitate Baruri, amendă 20.000 lei; 1 persoană la un agent economic din Vâlcele, punct lucru Slatina, obiect activitate Comerț cu flori, amendă 20.000 lei; 3 persoane la un agent economic din Bălteni, obiect activitate Construcții, amendă 60.000 lei; 1 persoană cu timp parțial la un agent economic din Slatina, obiect activitate Spălătorie covoare, amendă 10.000 lei), celor 4 agenți economici care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 110.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii trecute, au fost comunicate instituției noastre un număr de 10 evenimente, soldate cu 9 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și 1 persoană accidentată mortal.

Cele mai frecvente deficiențe au fost:- neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

-neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;- netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a  contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;- neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini;

– nepurtarea în spații inchise, de către lucrători, a măștilor de protecție;

– neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

Lasă un răspuns