Pompierii vor primii autospeciale noi. La Olt vor ajunge cinci autospeciale

isu

Două acorduri-cadru au fost semnate, marţi, la sediul Ministerului de Interne, pentru achiziţionarea a 476 de autospeciale destinate pompierilor pentru intervenţii la incendii, cu o valoare totală de 159 milioane euro cu TVA, achiziţia fiind finanţată din fonduri europene, în cadrul proiectului VIZIUNE.

Pompierii olteni primesc dotări noi. Cinci autospeciale pentru stins incendii vor ajunge în curtea ISU Olt.Noile mașini vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor mari, care necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat.

Raed Arafat a explicat faptul că, în urmă cu câţiva ani, a fost aprobată suma de aproximativ 680 milioane euro pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă în patru domenii: terestru, naval, aerian şi comandă şi control, beneficiari fiind în principal Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Inspectoratul General de Aviaţie şi serviciile de ambulanţă.

Şeful DSU a adăugat că peste 40 la sută din maşinile de intervenţii folosite de pompieri au o vechime mai mare de 25 de ani, astfel încât este nevoie să fie înlocuite. În aceeași situație se află și unitatea din Olt.În prezent, ISU Olt mai are două mașini de stins incendii vechi de peste 20 de ani. Ambele vor fi înlocuite în perioada următoare.

.

El a precizat că, prin cele două acorduri cadru, vor fi achiziţionate în total 476 de autospeciale destinate pompierilor pentru intervenţii la incendii, dar şi la descarcerare şi prim ajutor, cu o valoare totală de 159 milioane euro cu TVA, dintre care 200 de autospeciale cu o capacitate de 10.000 de litri, în valoare de aproximativ 69 milioane euro, şi 276 de autospeciale cu o capacitate de 4.000 litri, în valoare de circa 89 milioane euro.

“Este pentru prima dată când se face o asemenea investiţie cu o astfel de sumă şi abordare. Ştiu că au fost foarte multe comentarii şi discuţii de ce nu cumpărăm maşini de pompieri. Să ştiţi că nu a fost uşor. Cred că au fost cel puţin trei tentative de licitaţii, până să ajungem să finalizăm actualele licitaţii”, a adăugat Arafat.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a subliniat că autospecialele vor fi achiziţionate în următorii doi ani şi vor fi distribuite în toată ţara.

“Evenimentul de astăzi are o importanţă deosebită în procesul de îmbunătăţire a capacităţii de reacţie a structurilor de intervenţie specializate în stingerea incendiilor. Îndeplinirea cu succes a misiunilor de intervenţie la care sunt chemaţi să răspundă pompierii militari depinde de nivelul de dotare cu echipamente menite să asigure atât protecţia salvatorilor, cât şi a comunităţilor aflate în pericol. La nivelul IGSU s-a dovedit că există o implicare şi o dorinţă de a accelera proiectele de investiţii. Prin încheierea celor două acorduri-cadru în valoare de aproximativ 159 milioane de euro vor intra în următorii doi ani în dotarea structurilor IGSU 476 de autospeciale de stingere a incendiilor, o flotă importantă de echipamente, care va fi distribuită la nivelul întregii ţări în funcţie de necesităţi”, a spus Bode.

La rândul său, ministrul Cristian Ghinea a declarat că IGSU are o echipă de profesionişti, care a reuşit să obţină aproape 800 de milioane euro din fonduri europene, din toate programele operaţionale.

Lasă un răspuns