Orașele din România pot candida pentru Capitala Tineretului

Municipiile şi oraşele din România pot candida pentru titlul Capitala Tineretului, ediţia 2023, informează Consiliul Tineretului din România, într-un comunicat de presă.

„Orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii şi oraşe) din România poate candida pentru acest titlu. Sectoarele capitalei României, respectiv Municipiul Bucureşti (prin primăriile aferente), pot, de asemenea, să aplice pentru acest titlu. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru runda I este 8 august (ora 16:59), urmând ca un juriu independent, format din reprezentanţi ai unor instituţii publice, cât şi ai sectorului privat şi ai celui neguvernamental, să evalueze candidaturile. Pe baza evaluărilor vor fi anunţate un număr de minimum 2, maximum 3 oraşe pentru a dezvolta o candidatură extinsă în a doua rundă a competiţiei, urmând ca pe 9 octombrie să fie anunţat oficial oraşul care va purta titlul de Capitală a Tineretului din România în 2023”, afirmă sursa citată.

Informaţii legate de apel se regăsesc pe https://capitalatineretului.ro/aplica.

Timişoara, Bacău, Baia Mare, Iaşi şi Constanţa sunt primele 5 Capitale ale Tineretului din România ce au avut şi au oportunitatea de a dezvolta propriile idei în proiecte de dezvoltare concretă, alături de autorităţile locale.

CTR precizează că fiecare oraş care primeşte acest titlu are oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă a tinerilor, capitalele realizând proiecte, abordând noi teme de interes pentru tineri şi încurajând dezvoltarea de idei noi şi inovatoare referitoare la co-crearea şi dezvoltarea oraşului.

Potrivit sursei citate, obiectivul programului „Capitala Tineretului din România” este să elaboreze strategii de dezvoltare locală pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei.

De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Oraşul câştigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi şi oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private şi deţinătorul său va beneficia, de asemenea, de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang naţional organizate de instituţii publice şi reţele de tineret din România.

Oraşul câştigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere şi decizie al mişcării de tineret din România. De asemenea, câştigătorul va găzdui ediţia din 2023 a Galei Tineretului din România.

Capitala Tineretului din România este un program care funcţionează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” şi a fost iniţiat, la nivel naţional, de: Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT – grup de experţi de tineret, iniţiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România şi Banca Comercială Română.

sursa DIGI 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura