Climatolog: Valul extrem de căldură din Canada era așteptat abia la sfârșitul secolului. Și în România ar urma să fie depășit recordul

Orașul canadian care doborât recordul de temperatură din această țară, de 49,5 grade Celsius, este înconjurat de trei incendii masive de vegetație, care înghit totul în cale. Climatologul Roxana Bojariu spune că este vorba despre un val de căldură fără precedent, care era așteptat de specialiști abia la sfârșitul acestui secol. Ea avertizează că și România riscă să depășească recordul de temperatură de 44,5 grade Celsius în anii sau deceniile care urmează.

„În Canada, acest val de căldură este fără precedent. Practic, a bătut un record, dar nu la zecimi de grad, cum se obișnuiește, ci au existat 3 zile la rând când au fost doborâte pe rând recordurile, la un ecart de 4,6 grade”, a spus Bojariu.

Peste 200 de oameni au murit din cauza acestui val de căldură.

„Și persistența asta foarte mare spune ceva. În zonă am avut practic un munte de aer cald – și avem încă, chiar dacă el se va deplasa spre estul Canadei, dar efectele rămân”, a adăugat climatolgul.

„Ce se întâmplă în toată lumea e fără precedent. Deși sunt fenomene individuale, există acest fundal al încălzirii globale care le dă sens. Dacă le luăm împreună, partea lor de severitate comună este legată de schimbarea climei. Aceste intensități extreme ale fenomenelor, altfel potrivite pentru timpul din an și pentru zonele unde au loc, dar intensitățile sunt ieșite din comun și mai ales că această acoperire provoacă fenomene extreme care au manifestări deosebite față de ceea ce știam acum mai multe decenii”, a adăugat ea.

„Aș vrea să citez unul dintre colegii canadieni care spunea că un astfel de val de căldură, de o intensitate atât de deosebită și cu o persistență atât de mare, s-ar fi așteptat să apară la sfârșitul acestui secol, în niciun caz acum”, a mai spus Bojariu.

Ea a amintit de valul de căldură care a lovit Europa în 2003, soldat cu 30.000 de morți.

„De atunci, vestul Europei a luat măsuri și deja valurile de căldură din anii mai recenți nu au mai provocat aceleași efecte devastatoare. La fel și în Canada vor trebui luate măsuri. Adaptarea e foarte importantă, pe lângă reducerea emisiilor”, a adăugat ea.

Bojariu spune că și România riscă să se confrunte cu valuri de căldură.

„Ne putem aștepta în anii și deceniile care vor urma inclusiv la temperaturi care să doboare recordul maxim al temperaturii în România, cel de 44,5 grade Celsius. Din păcate, aceasta este o evoluție clară și putem doar să ne adaptăm într-o oarecare măsură, pe lângă aceste măsuri de reducere a emisiilor care ne pot ajuta ca lucrurile să nu devină chiar mai grave decât atât”, a adăugat climatologul.

sursa DIGI 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continue reading