Fond public de pensii cu randament mai mare decât PIB-ul României

bani

Există o entitate în această lume care într-un an fiscal a avut un randament de 339 de miliarde de dolari, mai mare decât PIB-ul României. Și entitatea este fondul public de pensii al Japoniei. Acolo, chiar și sistemul public este construit pentru a genera profit, nu pe principiul solidarității între generații.

Marjele au fost de 25% de pe urma investiţiilor. Activele totale ale fondului sunt de 1.670 de miliarde de dolari și este un fond cu doar două decenii de existență. Dar a avut cel mai bun an din istorie.

Plasamentele în acţiuni din străinătate au fost activele cu cele mai bune performanţe pe fondul creșterii burselor. Fondul a avut însă randament negativ de 0,7% la plasamentele în obligațiuni nipone, arată Bloomberg.

Recent, fondul a început să îşi modifice structura portofoliului, migrând dinspre obligaţiunile domestice neprofitabile spre activele străine cu randament mai mare, având în vedere nivelul ultrascăzut al dobânzilor din Japonia.

Fondul are un portofoliu împărțit aproximativ egal între acțiuni locale și internaționale, obligațiuni nipone și străine. Fiecare ocupă cam un sfert.

sursa DIGI24

Lasă un răspuns