Crucea Roșie Română împlinește 145 de ani de activitate umanitară

Societatea Națională de Cruce Roșie din România sărbătorește, pe 4 iulie, 145 de ani de istorie și activitate umanitară.

În cei 145 de ani de când Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza și Carol Davila au fondat Crucea Roșie Română, zeci de generații s-au reunit pentru a ajuta și a oferi speranță în caz de urgență. Acest angajament a fost întotdeauna motorul activităților Crucii Roșii Române. Oameni din diferite categorii sociale se reunesc și astăzi sub emblema Crucii Roșii pentru a găsi soluții și a da speranță, astfel încât nimeni să nu fie singur în perioadele de criză. 

În aproape un secol și jumătate, Crucea Roșie Română a adus alinare și a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile: Primul și al Doilea Război Mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză, în timpul foametei, al inundațiilor, al cutremurelor, al frigului extrem sau al pandemiei COVID-19. An de an, fiecare generație de voluntari s-a adaptat provocărilor și nevoilor cărora a trebuit să le facă față țara noastră. 6.000 de voluntari, 300 de angajați și 1.500.000 de beneficiari este bilanțul la finalul anului 2020.

În aceste vremuri dificile, Crucea Roșie Română a arătat că în România, ca peste tot în lume, puterea umanității este de neoprit.  

Aniversările sunt momente de retrospectivă, de reflecție la tot ce am reușit să realizăm de-a lungul anilor. Pentru a marca acest moment istoric, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a găzduit în data de 1 iulie, în grădina Palatului Elisabeta, un eveniment aniversar. Au participat voluntari, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai administrației prezidențiale, ai instituțiilor statului și ai societății civile, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii Române. Evenimentul a început cu ceremonia de decorare a Societății Naționale de Cruce Roșie din România cu Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” conferită de Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis. Medalia a fost remisă de către domnul consilier prezidențial Sergiu Nistor.

Cu această ocazie au luat cuvântul Majestatea Sa Margareta și domnul Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roșii Române.

În data de 4 iulie, Crucea Roșie Română va organiza o expoziție fotografică în fața Spitalului Colțea din București, o trecere prin momentele istorice cele mai importante ale organizației, coordonată de muzeograful Nicolae Pepene. Ziua se va încheia cu iluminarea Spitalului Colțea, locul unde s-a înființat Crucea Roșie Română în urmă cu 145 de ani. Pe timpul zilei, în curtea Spitalului Colțea, voluntarii vor desfășura activități specifice de Cruce Roșie pentru cei mari și cei mici, jocuri și voie bună.

Ziua Crucii Roșii Române va fi sărbătorită și la Televiziunea Română, cu un program artistic dedicat voluntarilor și donatorilor implicați în lupta cu pandemia Covid-19. Gala Crucii Roșii va începe la ora 21.10 pe TVR 1 și va fi prezentată de Ambasadorul organizației, Iuliana Tudor. 

În țară, filialele de Cruce Roșie vor sărbători prin activități dedicate tinerilor, prin acțiuni stradale și ateliere de prim ajutor.

Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru față de oameni și angajamentul nostru față de umanitate. Împreună suntem de neoprit!

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 6.000 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.

Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza şi Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura