Apare o nouă pensie în România!

pensionari

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit cu un nou proiect de lege care prevede un nou sistem de pensii în România. Potrivit proiectului, entitatea desemnată să stabilească cadrul legal este Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Autoritatea de Supraveghere Financiară va putea emite reglementări referitoare la toate aspectele privind înregistrarea, crearea, distribuţia, funcţionarea, supravegherea şi controlul produselor de pensii personale necesare bunei funcţionări a pieţei PEPP specificate în Regulamentul (UE) 2020/852”, se arată în proiectul de act normativ.

Ce avantaje aduce desemnarea ASF
Desemnarea acestei antități are și avantaje, astfel:

ASF va exercita atribuții de înregistrare, reglementare, spraveghere și control asupra tuturor furnizorilor PEPP pentru care România este stat de membru de origine, tuturor distribuitorilor de PEPP care desfășoară activități de distribuție de PEPP pe teritoriul României precum și depozitarilor activelor pentru PEPP și auditorilor pentru PEPP.
Va exista un cadru unitar pentru autorizarea și supravegherea produselor PEPP care au originea în România. Va exista un punct unic de dialog pentru restul autorităților naționale competente în domeniu, protecția corespunzătoare a intereselor participanților și oferirea de claritate în delimitarea atribuțiilor și responsabilităților în cadrul tuturor produselor PEPP.
Noile produse paneuropene de pensii vin în completarea planurilor de pensii publice și ocupaționale, precum și a planurilor de pensii personale de la nivel național, având în vedere că acestea vor oferi cetășenilor o nouă posibilitate de economisire.

Avantajele PEPP pentru deponenți
Există mai multe avantaje pentru deponenți, arată proiectul de lege:

Opțiuni diverse: Deponenții pot alege dintr-o gamă largă de furnizori de PEPP într-un mediu mai competitiv.
Protecția consumatorilor: Deponenții sunt informați cu privire la caracteristicile esențiale ale unui PEPP
Schimbarea furnizorilor: Deponenții vor avea dreptul să își schimbe furnizorii, atât la nivel național, cât și la nivel internațional după un minim de 5 ani de la încheierea contractului sau de la cea mai recentă schimbare de furnizor
Transferabilitate: Dacă deponenții se vor muta într-un alt stat membru își vor putea continua contribuția la PEPP

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: