Ce se întâmplă cu dosarele de pensionare ale românilor care au muncit într-un stat membru al Uniunii Europene

cum pot iesi mai repede la pensie angajatii din aceste categorii 1

Vești bune pentru acești români! Casele Județene de Pensii din România nu pot respinge cererile de pensionare ale persoanelor care au stagii de cotizare într-un stat membru al Uniunii Europene (UE), doar pentru că instituțiile responsabile din statele respective nu au transmis datele necesare prin formularul E205.

Hotărârea a fost dată de Tribunalul Mureș, și a fost confirmată recent de Curtea de Apel Mureș, conform avocatnet.ro.

Speța a vizat o cerere de pensionare pentru limită de vârstă pe care, în primă fază, casa de pensii județeană a respins-o pe motiv că persoana în cauză nu avea stagiul complet de cotizare în România, de 35 de ani, luând în calcul doar stagiul realizat în țară, nu și pe cel din Spania, deoarece nu a primit formularul E205 de la instituția abilitată spaniolă.

Totuși, la șapte luni mai târziu de la respingerea primei cereri și după ce a fost depusă o nouă cerere de pensionare, casa de pensii a acordat emis decizia de pensionare, recunoscând stagiul de cotizare de 15 ani în Spania, însă fiind dată în plată cu aproape doi ani întârziere față de cererea de pensionare depusă inițial.

Tribunalul Mureș a stabilit că decizia de respingere a pensionării a fost emisă nelegal de casa județeană de pensii, deoarece a încălcat obligația de bună cooperare transfrontalieră, ce presupune că instituțiile statelor membre trebuie să răspundă la solicitările altor instituții ale statelor membre, ca și în cazul unei comunicări interne.

Instanța a mai reținut că instituția din România avea obligația de a depune toate eforturile pentru a obține documentele necesare pentru stabilirea drepturilor de pensie de la autoritatea de pensii din Spania, inclusiv prin transmiterea unor adrese de revenire sau de urgentare. Totuși, după ce a transmis formularele, casa de pensii județeană nu a mai cooperat cu instituția spaniolă competentă și nu s-a mai adresat acesteia, fără a semnala întârzierea în transmiterea informațiilor și fără a insista pentru a le obține.

Casa de pensii din România avea obligația, dacă instituția spaniolă o făcea cu întârziere sau nu furniza formularul european standard de legătură, să transmită o cerere de reamintire referitoare la prima cerere transmisă.

Pe fondul acestei nerespectări a procedurii comunitare și a instrucțiunilor naționale obligatorii de obținere, din oficiu și în prealabil, a informațiilor necesare pentru stabilirea dreptului persoanei la pensia pentru limită de vârstă, instanța a decisă anuleze decizia de respingere a pensionării.

Mai mult, casa de pensii a fost obligată să emită o nouă decizie de soluționare a dosarului de pensionare depus inițial de persoana în cauză.

Pensionarul a cerut plata retroactivă a pensiilor de la data la care a depus dosarul de pensionare, însă instanța de judecată nu i-a dat dreptate, deoarece nu se pot oferi plăți înainte ca instituția abilitată să primească documentele necesare pentru stabilirea cuantumului acesteia: “dreptul reclamantului la această categorie de pensie nu se poate naște și stabili decât după procurarea, din oficiu și în prealabil, de către pârâtă (casa de pensii județeană, n.red.) a formularului E205 pentru verificarea și dovedirea stagiului de cotizare în Spania”.

Cele două părți implicate în proces au înaintat apel la Curtea de Apel Mureș, care a confirmat recent decizia Tribunalului Mureș.

Notă: De la aderarea la Uniune din 2007, România aplică prevederile legislației europene, ce dispune că persoanele care au muncit în unul sau mai multe state membre ale UE sau SEE au dreptul la pensie pentru toate perioadele lucrate. Asta înseamnă că persoanele care locuiesc în România şi vor să se pensioneze pot să depună cererea şi actele necesare la casa teritorială de pensii din raza domiciliului. Apoi, autoritățile sunt cele care se ocupă de stabilirea pensiei pentru toate perioadele lucrate pe teritoriul Uniunii Europene şi/sau Spațiului Economic European.

Sursă: bugetul.ro

Lasă un răspuns