Cine ar trebui să plătească pentru testarea periodică a personalului medical nevaccinat? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

gheorghitaaaa

La șapte luni de la lansarea campaniei de imunizare în România, un procent important al personalului medical este încă nevaccinat, din motive „inexplicabile”, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat, vineri seara, la Digi24 că nu înțelege de ce unii medici nu au făcut acest pas, de a se imuniza împotriva coronavirusului, deși au văzut în ultimul an și jumătate o mulțime de pacienți infectați cum sufereau pe paturile de spital. Pentru această categorie a personalului medical va fi nevoie de o testare periodică, anunțată deja de ministerul Sănătății. Întrebat cine ar trebui să suporte toate aceste costuri, Gheorghiță a ezitat să ofere un răspuns clar, însă a precizat că statul român nu poate oferi sprijin „la nesfârșit”.

Medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat, vineri seara, că până în acest moment doar aproximativ 80% dintre personalul medical din țară s-a imunizat anti-Covid.

„Este dificil de înțeles de ce personalul medical, sanitar, auxiliar, mai ales când a văzut pacienți infectați și i-a îngrijit, de ce nu s-a vaccinat până în acest moment, mai ales că avem toate condițiile pentru a o face, inclusiv la locul de muncă, în spitalul în care lucrăm. Eu cred că sunt în continuare persoane care au amânat această decizie și îmi doresc ca numărul celor care se vor vaccina în perioada următoare să crească.

Întrebat de jurnalistul Digi24 dacă este corect ca medicii să nu fie vaccinați sau testați, din moment ce pacienților internați li se fac teste anti-Covid, Gheorghiță a răspuns: „Nu, nu e corect. Vorbim despre siguranța pacienților în spital și de siguranța mediului spitalicesc. Într-o unitate medicală primează pacientul”.

Cine va plăti testele personalului medical nevaccinat?

https://f5b805f906694daaf92ba430a26839f5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Președintele campaniei de vaccinare spune că se va ajunge ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic, însă rămâne întrebarea cine va suporta toți acești bani dați pe teste: cei testați sau statul?

„Sunt o serie de discuții. Părerea mea este că în situația actuală, personalul medical, conform metodologiei, mai ales dacă lucra în anumite sectoare de risc, prin sprijinul unității medicale era testat și până acum și nu plătea, înainte de vaccin.

Cred că se pot găsi soluții de la o unitate medicală la alta, însă, până la urmă sprijinul care se oferă din partea statului nu poate să fie la nesfârșit. Este evident că, ca medic, profesionist în domeniul sănătății, este inexplicabil de ce nu înțelegem beneficiile și importanța vaccinului și rolul pe care vaccinarea îl are. Din aceste poziții, evident că statul nu poate face un efort la nesfârșit pentru că vorbim despre o testare periodică”, a explicat Gheorghiță.

Pe de altă parte, spune el, sunt și medici care consideră că ar trebui să aibă anumite beneficii prin prisma meseriei pe care o au.

„Înțeleg perfect ambele puncte de vedere, însă, atâta timp cât vorbim de un sprijin important, de oferire a unor vaccinuri gratuite, este important ca mesaj și încredere în știință și în progresul medical să înțelegem că vaccinarea reprezintă principala soluție, nu să stăm să ne testăm mereu”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

sursa DIGI 24

Lasă un răspuns