Florin Cîțu anunță suspendarea transportului de animale vii pe perioada caniculei

Premierul Florin Cîţu a atras atenţia luni că transportul cu animale vii se suspendă pe perioada caniculei și a anunţat că va relua cu „celeritate” demersurile necesare pentru a corecta legislaţia în domeniu, având în vedere că Parlamentul „nu şi-a făcut treaba” în acest domeniu. Reprezentanții unei agenții de mediu acuză că parlamentarii USR au blocat, alături de AUR și PSD, legea care ar fi aprobat ordonanța de urgență pentru interzicerea exportului de animale vii pe timpul verii.

„Am cerut ANSVSA, Poliţiei şi ANAF să asigure eficacitatea măsurii suspendării transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, şi să aplice cele mai aspre sancţiuni, unde este cazul. Pentru că aud că unii nu respectă această măsură pe care ANSVSA a comunicat-o încă din 29 iulie. Românii trebuie să ştie că nimeni nu e mai presus de lege, iar, în mandatul meu, mă voi asigura că se şi respectă acest principiu fundamental. Parlamentul nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte transportul cu animale vii. Aşa că voi relua cu celeritate demersurile necesare pentru a corecta legislaţia în domeniu”, a scris luni premierul Florin Cîţu pe Facebook.

Având în vedere faptul că temperaturile caniculare anunțate de meteorologi, Autoritateta Naţională Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului.

Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea cât mai mult posibil a duratei călătoriei.

Transporturile de animale efectuate pe distanţe lungi se vor relua atunci când temperaturile exterioare de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate vor scădea sub 30°C.

Reprezentanții Agent Green i-au acuzat pe parlamentarii USR că au blocat, alături de AUR și PSD, legea care ar fi aprobat ordonanța de urgență pentru interzicerea exportului de animale vii pe timpul verii. 

„USR și AUR se dovedesc astăzi la fel ca PSD. Parlamentarii lor au blocat în ultima zi de lucru legea care ar fi aprobat OUG-ul pentru interzicerea exportului cu animale vii măcar pe timpul verii. Acum este caniculă și animalele se coc de vii în vapoare și camioane. Suferința lor inutilă și moartea lor în chinuri este exclusiv pe mâinile parlamentarilor care au votat împotriva acestei legi”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Deputatul USR PLUS Cristian Seidler a explicat că legea nu a fost votată din cauza altor amendamente, nu a celor legate de transportul animalelor.

„La Camera Deputaților, în aceeași lege se inserează în comisie niște amendamente care nu privesc deloc protecția animalelor, dar care cresc niște tarife în domeniul gospodăririi apelor, fără ca această chestiune să fi fost discutată în coaliție sau să fie în programul de guvernare. De aceea, noi am votat în sensul retrimiterii, de fapt de respingere a legii și efectul ar fi reajungerea ei la comisie pentru că acele amendamente care introduc taxe suplimentare să fie eliminate”, a declarat Cristian Seidler.

Sursă: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura