Olt: Focar de pestă africană la porcii dintr-o fermă din Scornicești

pesta

În Olt a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Constantinești, oraș Scornicești în baza buletinului de analiză emis de IDSA București .

”În data de 12.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Constantinești, oraș Scornicești, județul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 1647 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare”, a anunțat putătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa .

Carcasele porcilor morți sau uciși și a tuturor materialelor din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile  .

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: CONSTANTINESTI, RUSCIORI,  SCORNICEȘTI și include o exploatație comercială de porci din localiatatea Constantinesti, F.V. 6 OPORELU,  FV 8 SCORNICEȘTI  . 

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:SCORNICESTI – PISCANI, JITARU, NEGRENI, MOGOSESTI, MARGINENI-SLOBOZIA, TEIUS, SUICA, MIHAIESTI-POPESTI, CHITEASCA, OPORELU, BERIA DE JOS, BERIA DE SUS, RADESTI, TESLUI, CUNGREA-MIESTI, POBORU, CORNATELU, CRETI, SURPENI, TĂTULEȘTI și BĂRBĂLĂI, SPINENI- VINEȚI .

Include o exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, Scornicești și F.V. 7 PRISEACA, FV 4 SEACA, FV 11 POTCOAVA, FV 5 VERGULEASA, FV 9 TATULESTI, FV 3 SPINENI .

”DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei .Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, a completat medicul veterinar. .

Lasă un răspuns