Camera Deputaților a adoptat cu voturile PNL și PSD poziția Senatului contra moțiunii de cenzură, în conflictul de la CCR cu Guvernul

vot

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a votat, marți, același punct de vedere adoptat de BP al Senatului în privința conflictului juridic între Parlament și Guvern în care CCR trebuie să se pronunțe dacă moțiunea de cenzură față de Cabinetul Cîțu a fost depusă în mod constituțional. Această decizie a fost votată de PNL și PSD. Punctul de vedere al Comisiei de Constituționalitate din Senat susține că moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR a fost depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale. Totodată, președintele Senatului, Anca Dragu, spune că va trimite un punct de vedere diferit față de cel al Biroului Permanent.

Documentul cu punctul de vedere al Senatului a trecut cu 9 voturi pentru și 3 împotrivă în BP al Camerei Deputaților.

„Au fost trei propuneri. Colegii de la AUR au propus un punct de vedere și al Comisiei de Constituționalitate de la Cameră. Domnul vicepreședinte Grindeanu a explicat că sunt alte atribuții ale celor de la Cameră față de cei de la Senat. Această propunere a căzut la vot.

A fost o propunere din partea colegilor de la USR ca un punct de vedere să fie cu acordul celor de la Comisia Juridică și de la Comisia de Constituționalitate. Această propunere a picat la vot.

A fost și propunerea de a ne însuși punctul de vedere a Comisiei de Constituționalitate de la Senat, aprobată de Biroul Permanent”, a declarat Florin Roman, care a prezidat ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în locul lui Ludovic Orban.

Întrebat dacă a fost trimis un punct de vedere, conform procedurii, de la Departamentul Legislativ al Camerei Deputaților, Roman a răspuns: „Am întrebat dacă acest punct de vedere este finalizat și mi s-a răspuns că nu avem nimic finalizat”.

Chestionat de presă pe ce bază a fost luată această decizie de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, acesta a spus: „A fost o informare pe care am făcut-o colegilor din Biroul Permanent iar în baza acestei informări s-a luat decizia suplimentării ordinii de zi și colegii au luat această decizie”.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat marţi că va trimite Curţii Constituţionale două puncte de vedere – unul al Comisiei de resort, însuşit de Biroul permanent, şi altul în nume personal.

“Punctul de vedere a trecut în Comisia de constituţionalitate cu 8 la 3 voturi, iar în Biroul permanent a trecut cu 9 la 4. Este punctul de vedere însuşit de Biroul permanent. A fost solicitarea de a adăuga opinia USR PLUS la acest punct de vedere, dar a fost respinsă. Ca atare, pentru prima dată, Biroul permanent trimite către CCR un punct de vedere defavorabil Senatului. PSD, PNL şi UDMR au votat pentru acest punct de vedere al Comisiei de constituţionalitate”, a afirmat Dragu după şedinţa conducerii Senatului.

Ea a precizat că punctul său de vedere, ca preşedinte al Senatului, va fi transmis CCR cel târziu miercuri dimineaţă.

“Vom explica că ceea ce susţine Guvernul este incorect, informarea Guvernului a avut loc atunci când am avut Birouri permanente întrunite. Timp de 4-5 zile, aceste Birouri nu s-au întrunit. Ei invocă faptul că nu a fost informat Guvernul în aceeaşi zi, dar cutuma spune că informarea Guvernului se face ataşându-se calendarul stabilit pentru moţiunea ce a fost depusă. Noi, pe 3 septembrie, nu am avut un calendar, nici pe 4, nici pe 5, nici pe 6. (…) Procedural, eu, ca preşedinte, pot să trimit un punct de vedere către CCR. Aşteptăm decizia CCR pe sesizarea formulată de Guvern”, a adăugat Dragu.

Comisia de constituţionalitate a Senatului solicită CCR, în punctul de vedere, să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern.

“Biroul permanent al Senatului susţine că moţiunea de cenzură cu titlul: «Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!» a fost iniţiată şi depusă cu nerespectarea dispoziţiilor constituţionale ale art.113 alin.(2) din Constituţia României şi, în consecinţă, solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, şi să admită sesizarea formulată de prim-ministrul României”, se arată în punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate.

Premierul Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, în care se invocă o conduită “neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu “încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.

Parlamentul și Guvernul trebuie să trimită la CCR punctele de vedere referitoare la sesizarea Executivului pe moțiunea de cenzură până pe 15 septembrie. Judecătorii constituționali vor stabili ulterior când va avea loc ședința de judecată.

sursa DIGI 24

Lasă un răspuns