„Doar prin muncă obții rezultate!”

Poboru Iulian Barascu primar

Primarul comunei Poboru, Iulian Bărăscu a vorbit în cadrul unui interviu despre administraţie şi proiecte, dar și despre problemele cu care se confruntă autoritățile locale.Totodată, edilul a vorbit și despre situația politică actuală, dar și despe un proiect drag sufletului său, copiii din cadrul Ansamblul “Zestrea Poboranilor” Comuna Poboru.

Bună ziua, domnule primar! Am revenit în Poboru după o perioadă lungă și dificilă așa că vă rog să ne spuneți ce mai este nou în localitate?

În Poboru îmi place să zic că lucrurile sunt mereu într-o continuă mișcare, mereu apar lucruri noi, nu mă refer aici la minunea asta de COVID, este într-adevăr o noutate și o situație ciudată, mă refer la lucrurile pe care le înfăptuim și rămân în urma noastră. Referitor la COVID  noi stăm bine. Nu vreau să ne arogăm noi primăria, cine știe ce merite. Da, am stat de vorbă cu oamenii, i-am îndemnat la prevențive, dar meritul este al cetățenilor că au conștientizat că trebuie să se ferească, să se protejeze. Pe aici pe la noi este o vorbă: ”răceala tratată ține o săptămână și aia netratată șapte zile”. Așa și cu asta, dacă știm să îl luăm din pripă, să ne tratăm și să facem ceea ce trebuie făcut, îl blocăm!

Școlile sunt deschise, sunt bine puse la punct?

Da, îmi place să spun acest lucru. Avem autorizație sanitară, totul este în regulă. Sunt și aici discuții. Chiar am avut o întâlnire de lucru la Consiliul Județean Olt, cu domnul prefect, cu Inspectoratul Școlar și eu tac, tac, înțeleg multe lucruri care se întâmplă, dar am răbufnit puțin pentru că am și eu nemulțumirile mele față de învățământul asta românesc, nu numai la Poboru, așa în general. Am un proiect aprobat pe PNDL 2, cu reabilitarea unei școli în satul Cornățelu, și am întâmpinat  greutăți de la niște instituții ale statului care nu au vrut să îmi dea avize și ne mirăm de ce nu creăm condiții la copii, că nu îndeplinim condițiile impuse de Uniunea Europeană. Dacă nu ne ajutăm între noi și vii cu tot felul de pretenții, și piedici ne blocăm și nu mai facem nimic. Am o grădiniță începută acum 12-13 ani, la care s-au oprit lucrările, firma între timp a dat faliment, ne-am judecat, în vara asta am obținut sentința la Curtea de Apel Craiova, s-a rezolvat și acum continui cu bani de la bugetul local, să finalizăm lucrările, să putem ține acolo copiii din zona respectivă, din satele Albești-Vale, Albești-Deal și Cornățelu, acolo la grădiniță pentru că este o lege care ne interzice transportul copiilor de până la 7 ani cu microbuzul.

Cu noile condiții și tot ce se întâmplă pare că împiedică învățământul și tot mai des se folosește expresia ”Jos labele de pe copiii noștri”. Dumneavoastră cum vedeți evoluția din sistemul educațional?

Așa cum vă spuneam, am și eu dezamăgirile mele legate de învățământ. Am fost și noi elevi, am absolvit atât cât ne-a dus mintea, am ajuns la nivelul în care putem face o comparație între ce a fost și ce este. Se pot supăra pe mine cadrele didactice, părinții oricum nu se supără, pentru că vin aici peste mine și sunt într-un totul de acord cu mine. Nu se mai face cartea care se făcea odată. Și aici este mai mult de discutat. Atâta timp cât nu te poți impune ca și cadru, copilul te speculează și nu mai are acel drag de carte. Fac o mică paranteză că nu vreau să se înțeleagă greșit. Eu nu vorbesc de rău copiii din comună. Este o sărbătoare a comunei anual, și premiez printre altele și elevii care au învățat carte. De la an la an sunt din ce în ce mai puțini copii care merită diploma.  Eu premiam copiii din clasele V-VIII care au încheiat anul școlar cu media între 9,50-10 acum am coborât ștacheta de la 9,10-10 ca să am și eu șapte, opt copii pe care să îi urc pe scenă, că dacă era să fac ca în anii trecuți între 9,50-10 aveam decât doi, trei copii.

Cum vedeți dumneavoastră lucrurile de pe scena politică în acest moment?

Trăim vremuri tulburi. Fac parte dintr-un partid politic. Am un țel, am un fix al meu cu care o să intru în pământ. De stânga am fost și de stânga am să mor indiferent de cum îi va zice partidului. Sunt fidel PSD-ului. Nu suport persoanele care se mută de la un partid la altul, pentru mine nu au nicio valoare pentru că urmăresc doar interesul lor, sau interesul de grup. Nu am mers pe această variantă și nu agreez așa ceva. Referitor la timpuri este greu. Țara a ajuns într-o situație destul de delicată. Nu știu câți mai sunt care îndrăgesc această țară pentru că revenim tot la interesele de grup sau individuale. Nu am crezut în Guvernul Cîțu. Mi-au demonstrat că nu au ținut cu țara, nu au ținut cu oamenii uitați-vă cum au gestionat pandemia. Bani, fonduri nimic, totul s-a blocat. Și la ora actuală se lucrează la proiectele aprobate de Paul Stănescu. Acesta a aprobat proiecte indiferent de culoarea politică nu cum se face la alte partide. Mă uit la localități vecine cu mine, se lucrează acum de parcă sunt speriați de bombe, cât om putea, cât sunt ai noștri la putere. Hai fraților să împărțim banii aia pe zone, dacă e să dezvoltăm tot nu numai Ardealul  cum s-a făcut pe timpul lui Băsescu, s-au făcut tot felul de proiecte, autostrăzi, unele s-au finalizat, altele nu, s-au făcut tot felul de investiții acolo și în Sudul țării și în Moldova nimic. Eu îmi văd de treburile mele cu oamenii mei, încercăm să ținem pasul cu lumea bună. Toată lumea care vine în comună, avem oameni plecați la muncă de 2, 3 ani și aia văd diferența și ce s-a mai făcut în comună și ai o mulțumire sufletească că ai ce lăsa în urmă, am și eu ce arăta nepoțeilor. Noi trebuie să evoluăm, nu să involuăm. Din păcate acum involuăm, uitați prețurile, motorina, benzina, pe alocuri a ajuns în jur de 7 lei, gazele s-au scumpit și ele. La mine oamenii au bătut în retragere. Până acum oamenii veneau și îmi ziceau să băgăm gazele, aștept să depun documentația, și acum oamenii zic că nu ar mai băga gazele la ce prețuri sunt, în condițiile în care aici la mine fiecare familie are 1,2 pogoane de pădure. Acum am aflat că guvernanții și-au luat angajamentul către Uniunea Europeană ca până în 2023 să nu se mai facă focul cu lemne. Atunci cu ce ne încălzim?

Vorbind de proiecte, am realizat că la dumneavoastră în comună chiar se muncește.

Anul acesta am cam luat-o razna cu colegii mei din primărie de aici, ne-a luat valul, și am început cam multe proiecte, ne-am întins și acum ne este greu. Ne omoară hârtiile, sunt procedurile care sunt, ne grăbim să depunem și noi prin PNDL 3. Mai am doar câteva ulițe neasfaltate. Am schimbat acoperișul de la Căminul Cultural, pentru că era foarte vechi și avea câteva fisuri pe acolo, găuri, am făcut ca lumea, cu gard de jur împrejur pe la școală, am schimbat centrala termică la școală. Acum lucrăm la grădinița din satul Cornățelu care va fi raportată ca și condiții la cele europene. Trebuie schimbat bazinul de apă în centru comuni Poboru că am rămas cu o hidrosferă veche, în rest le-am schimbat pe toate, montăm camere video în toată comuna, avem lămpi cu led pe fiecare stâlp. Am depus un proiect la Compania Națională de Investitii pentru un dispensar. Acesta va fi dotat cu ecograf, cu cabinet stomatologic, cu mobilier,  cu camere de locuit pentru medici, cu sală de ședință, centrală, un dispensar foarte frumos și foarte necesar. Cu gazele așteptăm și noi. Ne lăudăm că vrem să facem, ne împrumutăm pe zeci de ani dar unde sunt banii noștri? În satul Seaca vreau să facem drumul, este un sat izolat în mijlocul pădurii, este un singur drum de acces, pe acolo se intră, pe acolo se iese, vrem să refacem vechiul drum. Avem indicatoarele stradale noi, mai trebuie doar să le montăm. Încă mai avem problem la aplicarea legii Fondului Funciar, lucrăm să remediem vechiile greșeli. Echipa din cadrul primăriei este una muncitoare, aici se muncește. Nu știu cum este în alte părți, dar aici se respectă programul și toată lumea a înțeles că cei aflați în primărie se află în slujba cetățeanului.

Vorbiți-ne vă rugăm despre activitatea culturală, un proiect drag sufletului dumneavoastră.

Mi-ați atins coarda sensibilă. Pentru mine Ansamblul “Zestrea Poboranilor” din Comuna Poboru este un proiect de suflet. Am o fată isteață, pricepută din Scornicești care se ocupă de cei care fac parte din acest proiect cultural și împreună facem o echipă bună, foarte bună îmi place să spun. Ultimul eveniment trebuia să-l avem la ”Oltenii și restu lumii” care din păcate s-a amânat, să sperăm că doar amânat nu anulat anul acesta, iar cel mai recent spectacol l-am avut la Ambasada Palestinei, la București. Am fost singurul primar invitat la Zilele Culturii Palestiniene. Am un număr de copii, dar din păcate și aici au început să abandoneze, cum se fac mai măricei la 19 ani renunță, dar interesul nostru a fost să-i facem pe cei mici să iubească dragul de port popular și cultura noastră traditional românească. Nu vedeți că Uniunea Europeana vine cu tot felul de reguli, noi trebuie să nu uităm să mai mergem cu Sorcova, cu Plugușorul și toate obiceiurile atât de dragi sufetului nostru de român. Am niște copii extraordinar. Îi mulțumesc pe această cale domnului președinte al Consiliului Județea, Marius Oprescu, domnului director al Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, Viorel Pintea pentru sprijinul oferit. E, noi pe unde am mers cu ansamblul nostru nu am făcut fală numai comunei Poboru ci întregului județ, au fost cazuri când am fost invitat singurul ansamblu din țară, sau cum a fost la Constanța, la festivalul ”Cumpăna”, singurul ansamblu din zona Oltenie.  A fost unul din zona Olteniei, unul din zona Moldovei și unul din zona Ardealului. Noi am reprezentat toată Oltenia, cum să nu fii mândru! De multe ori am plâns, copiii mei au plecat, s-au mărit, sunt la servicii. Acum aștea sunt copiii mei. De-abia aștept sâmbăta după amiază să ne întâlnim la repetiții, stăm de vorbă, mai glumim, dar și muncim mult. Doar prin muncă obții rezultate! Sunt mândru de tot ce am realizat în toți acești ani de când sunt primar. Când faci un lucru bun parcă întinerești, parcă ești alt om!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: