Polițiștii olteni, în luptă cu pandemia

ACȚIUNI PREVENTIVE ÎN CONTEXT COVID

În ultimele 48 de ore, pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul Sars-CoV 2, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Olt, polițiști locali și specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Olt au desfășurat mai multe acțiuni cu caracter preventiv, în contextul noilor modificări legislative privind prevenirea infectării cu COVID-19.

Astfel, au fost verificate zonele aglomerate, operatorii economici, spațiile comerciale, dar şi mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind limitarea și prevenirea răspândirii virusului Sars-CoV 2.

La activităţile de verificare desfășurate au participat peste 320 de forţe de ordine, fiind verificate 130 de societăți comerciale, precum şi 228 de mijloace de transport persoane. Totodată, au fost legitimate aproximativ 3.500 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 144 de sancţiuni contravenţionale, în valoarea totală de 27.500 de lei, 123 pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală în valoare de 5000 de lei, 14 aplicate persoanelor fizice pentru participarea la activități în spațiu închis(nunți, botezuri etc.) pentru care au fost instituite restricții, în valoare de 22.500 de lei și 7 aplicate persoanelor fizice, nevaccinate, identificate pe stradă după ora 20:00, sancționate cu avertisment.

*
Totodată, în municipiile Slatina și Caracal, vineri și sămbătă, în intervalul orar 20:00-24:00, au fost intensificate activitățile de informare, dar și de verificare a respectării măsurilor de prevenire și combatere a virusului Covid-19, privind organizarea de evenimente private.

Amintim faptul că, în conformitate cu Hotărârile Comitetului pentru Situații de Urgență Olt:

  • la depășirea incidenței cumulate la 14 zile, de 6/1000 de locuitori, se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Exemple:

În cele două seri, în municipiul Caracal, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt au aplicat 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 de lei, organizatorului evenimentului (nunți, botezuri etc.), 2 pentru depășirea numărului maxim de persoane și 11 pentru participarea persoanelor nevaccinate la evenimente.

De asemenea, în municipiul Slatina a fost aplicată o sancțiune contravențională, în valoare de 2.500 de lei
organizatorului evenimentului (nuntă), pentru participarea persoanelor nevaccinate la eveniment.

**Facem precizarea că în localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

Totodată, pentru localitățile în care incidența este mai mică de 6/1.000 de locuitori, portul măştii de protecţie este în continuare obligatoriu în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale, precum și în spații publice deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura