Liderii PSD discută trei variante propuse de Ciolacu: intrarea la guvernare, susținerea guvernului PNL-UDMR sau opoziție totală

2

Liderii PSD au discutat marți, într-o ședință restrânsă, variantele de lucru în actuala criză politică. Potrivit unor surse participante la ședință, președintele PSD le-a prezentat cele trei variante pe care le are partidul: intrarea la guvernare, susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR sau „opoziție totală”. 

„Au fost analizate toate variantele cu avantaje și dezavantaje. Unii ar vrea la guvernare, alții nu”, susțin sursele citate. „Nu am discutat despre niciun nume de ministru. Mai întâi să stabilim că intrăm, apoi negociem ministerele și abia după vom stabili nume de miniștri.”

În ceea ce privește susținerea unui guvern minoritar, aleșii PSD au cerut conducerii partidului să primească garanții că vor obține fonduri de la guvern, dacă vor vota pentru învestirea unui executiv PNL-UDMR. La ultima alocare de bani din fondul de rezervă al premierului PSD a primit doar 15% din suma totală de un miliard de lei distribuită autorităților locale.

Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor să se gândească la propunerile făcute, astfel încât în aceste zile să poată fi luată o decizie. 

În același timp, liberalii nu sunt de acord cu intrarea PSD la guvernare. Florin Cîțu a declarat, marți, înaintea unei ședințe cu premierul desemnat și prim-vicepreședinții partidului, că mandatul lui Nicolae Ciucă este pentru formarea unui guvern minoritar, fără PSD sau USR.

Citește și Marcel Ciolacu, întrebat despre intrarea la guvernare: Absolut toate variantele sunt pe masă

Între conducerea PSD și premierul desemnat au existat mai multe discuții telefonice și o întâlnire, duminică, la care au participat și Florin Cîțu și prim-vicepreședinții PNL la care nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

„De duminică nu ne-a căutat nimeni. Nu poți negocia la telefon, e ridicol”, spun surse din PSD, apropiate discuțiilor.

După eșecul discuțiilor cu PSD, premierul desemnat a avut o discuție și cu președintele USR Dacian Cioloș care l-a informat că nu va susține un guvern minoritar. USR va vota guvernul doar dacă se reface coaliția.

În criza politică s-a implicat și președintele Klaus Iohannis care a avut, luni seara, o discuție cu Nicolae Ciucă și Florin Cîțu.

Liberalii ar urma să propună un „armistițiu politic” pentru câteva luni și să le ceară PSD și USR să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă.

sursa DIGI 24

Lasă un răspuns