VÂRSTA DE PENSIONARE NU VA FI MAJORATĂ, NICI STAGIUL COMPLET DE COTIZARE NU VA FI MODIFICAT

pensionari

Ministerul Muncii a făcut un anunț ce îi liniștește pe românii aflați în pragul pensionării. Potrivit precizărilor făcute, noua lege discutată acum în Parlament nu va majora vârsta necesară ieșirii la pensie și nici nu va modifica stagiul complet de cotizare.

După ce în spațiul public au apărut mai multe informații privind reformele în domeniile pensiilor şi salarizării din fonduri publice, Ministerul Muncii a venit cu câteva precizări noi. Astfel, se pare că proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală a stagiului complet de cotizare, arată un comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. 

„Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. (…). Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, se precizează în comunicat.

„Cele două legi vor fi elaborate de Ministerul Muncii. Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii. Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile. Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns