CÂT DUREAZĂ IMUNITATEA NATURALĂ DOBÂNDITĂ DUPĂ INFECTAREA CU SARS-COV-2. CE AR TREBUI SĂ ȘTIE ROMÂNII

Multime de oameni

Cât durează imunitatea naturală dobândită după infectarea cu Sars-CoV-2? Un studiu publicat în The Lancet arată că persoanele care trec prin experiența infectării cu Sars-CoV-2 capătă o imunitate care durează de la câteva săptămâni până la 12 luni, în funcție de vârstă și de severitatea bolii.

Dovezile actuale din studiile de caz și studiile observaționale ample sugerează că, în concordanță cu cercetările asupra altor virusuri respiratorii comune, un răspuns imunologic protector durează aproximativ 5-12 luni de la infecția primară, reinfectarea fiind mai probabilă în cazurile în care prima infectare nu a oferit un răspuns imun suficient de puternic. Memoria celulelor poate ajuta la „domolirea” simptomelor în cazul în care boala apare din nou, se arată în studiu.

Persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii pot avea anticorpi și după 8 luni de la infectare. Analizând mai multe studii, cercetătorii estimează o perioadă de imunitate de 8-12 luni, mai mică în cazul celor care au avut simptome ușoare (circa 5 luni). În schimb, cei asimptomatici își pot pierde toți anticorpii la doar 8 săptămâni de la infectare sau rămân cu cantități foarte mici.

Imunizarea hibridă, cea mai bună soluție

Imunizarea hibridă este în continuare cea mai bună soluție, adică anticorpii dobândiți în urma trecerii prin boală ar trebui „ajutați” prin vaccinare.  Cea mai bună imunitate o au cei care au și trecut prin boală, s-au și vaccinat.

Articolul medical citat arată că o serie de întrebări au nevoie de mai multe studii pentru a clarifica cât de mult ne protejează imunitatea naturală și cât cea indusă de vaccin. Nu este foarte clar deocamdată ce concentrație de anticorpi oferă imunitate împotriva reinfectării, nici dacă există imunitate și după dispariția anticorpilor (oferită de memoria celulelor B sau T), nici dacă imunitatea căpătată natural, prin îmbolnăvire, oferă sau nu o protecție reală împotriva noilor variante ale virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura