Criza lanțului de aprovizionare riscă să ducă în jos economia globală

container terminal

Noile măsurători Bloomberg Economics arată amploarea penuriei globale de aprovizionare care împing prețurile mai mari și pun în pericol redresarea economică.

Anul trecut, economia globală s-a oprit. Anul acesta s-a mutat din nou, doar pentru a rămâne blocat într-unul dintre cele mai mari blocaje din istorie.

Noii indicatori dezvoltați de Bloomberg Economics subliniază extremitatea problemei, eșecul lumii de a găsi o soluție rapidă și modul în care în unele regiuni Big Crinch din 2021 se înrăutățește încă.

Cercetarea cuantifică ceea ce este aparent cu ochiul liber pe o mare parte a planetei – în supermarketuri cu rafturi goale, în porturi în care navele sunt susținute în largul mării sau în fabricile de mașini în care producția este împiedicată de lipsa microcipurilor. Peste toate acestea: etichete de preț în creștere pentru aproape orice.

Băncile centrale, care deja se retrag din punctul lor de vedere conform căreia inflația este „tranzitorie”, ar putea fi forțate să contracareze creșterea prețurilor prin creșteri mai devreme decât se așteptau ale ratelor dobânzii. Acest lucru reprezintă noi amenințări la adresa unei redresări deja poticnitoare și ar putea scoate aerul din acțiunile și prețurile proprietăților.

În spatele blocajelor se află un amestec de rețele de transport supraîncărcate, lipsă de forță de muncă la punctele cheie de sufocare și cererea din SUA care a fost susținută de stimulentele pandemiei și axată mai mult pe bunuri decât pe servicii.

Nu este doar o problemă de mutare a lucrurilor. Lumea încă se luptă să facă și suficiente lucruri.

Producătorii au fost prinși neprevăzuți de revenirea din acest an după ce au redus comenzile de materiale anul trecut, când consumatorii au încetat să cheltuiască.În Vietnam, fabricile care produc pantofi Nike au trebuit să reducă producția, deoarece muncitorii migranți au plecat în provinciile lor de origine de frica de Covid-19. China, puterea producătoare a lumii, se confruntă cu noi focare de virus și răspunde cu blocări direcționate. Prețurile sale de fabrică cresc cu o rată anuală de 10%, cea mai rapidă din anii 1990.

Reunând toate aceste piese, indicii de aprovizionare Bloomberg Economics arată că lipsurile de la un nivel maxim din ultimii 20 de ani în US Gauges pentru Regatul Unit și zona euro sunt la un nivel la fel de ridicat.

Măsurile se bazează pe o serie de date, de la prețurile la poarta fabricii până la raportul dintre stoc și vânzări pentru comercianții cu amănuntul și stocul de comenzi pentru firmele din sectorul serviciilor. Citirile de zero indică condiții normale, cele negative înseamnă că bunurile sunt abundente, iar pozitive indică constrângeri. Indicatoarele arată o schimbare bruscă de la surplusul de aprovizionare înainte de criza Covid la deficitele semnificative de astăzi.

Lasă un răspuns