Cu ce medicamente sunt tratați bolnavii de coronavirus din spitale

bolnava de cancer

Ministerul Sănătăţii (MS) afirmă că, în ultimele două luni, consumul de medicamente anti-COVID-19 a crescut de cel puţin 6 ori la nivelul spitalelor care tratează pacienţii infectaţi şi prezintă o situaţie a stocurilor de astfel de medicamente. Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că a asigurat, în perioada septembrie-octombrie 2021, un număr de 126.845 de flacoane de Veklury (Remdesivir). În 15 octombrie, Ministerul Sănătăţii a semnat cu firma producătoare un contact subsecvent pentru 139.200 de flacoane de Veklury (Remdesivir) care va acoperi perioada de consum până în luna decembrie 2021. Mai mult, în perioada următoare, un nou contract subsecvent de încă 100.000 de flacoane va fi semnat, iar astfel va fi acoperit şi consumul din luna ianuarie 2022.

„Astăzi, 3 noiembrie 2021, stocul de Veklury (Remdesivir) este de 31.000 flacoane”, a precizat MS. Potrivit sursei citate, Veklury (Remdesivir) a fost primul tratament autorizat pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, acesta primind o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată. Medicamentul se administrează pacienţilor cu forme critice şi severe, ventilaţi mecanic, sau care necesită aport de oxigen. „În ceea ce priveşte Tocilizumab, Ministerul Sănătăţii a făcut eforturi considerabile în ultima perioadă pentru aprovizionarea cu acest medicament, având în vedere stocurile reduse la nivel mondial. În perioada septembrie-octombrie 2021, au fost repartizate către unităţile sanitare care tratează pacienţi cu SARV-Cov -2 cu forme critice şi severe, care necesită ventilaţie mecanică şi oxigen un număr de 14.106 de flacoane de diferite volume. În prezent se fac demersuri pentru încheierea unui nou constract subsecvent pentru achiziţia unui număr de 1000 de flacoane de Tocilizumab, din care 900 de flacoane de 400 mg”, au explicat reprezentanţii MS.

De asemenea, MS a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea altor 12 700 de flacoane de Tocilizumabum. Tot în această perioadă, Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract de 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, primele 7.500 de doze fiind deja repartizate în 147 de spitale care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2. Anticorpii monoclonali reprezintă o şansă pentru prevenirea formelor severe de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele uşoare şi medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe.

Totodată, în 1 noiembrie, un număr de 519.839 de tablete, reprezentând 10.396 de cutii, de Favipiravir se aflau în stocul unităţilor sanitare de pe întregul teritoriu al României. Conform MS, începând din 12 octombrie a fost aprobată actualizarea protocolului de tratament al pacienţilor cu COVID 19 prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului Favipiravir în ambulatoriu cu prescripţie medicală, conform recomandărilor specialiştilor din Comisia de specialitate de boli infecţioase pentru pacienţii aflaţi la debutul bolii.

Sursă: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns