Parlamentul a decis: Dovada plății amenzilor nu mai trebuie trimisă la Poliţie

amenzi

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu 307 voturi ‘pentru’, un proiect de lege care prevede ca procesul verbal privind plata amenzilor contravenționale să nu mai fie trimis la Poliţie. Proiectul merge la promulgare la șeful statului.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cu modificările ulterioare, în sensul instituirii unei derogări de la dispoziţiile art. 20 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât, în cazul contravenţiilor care fac obiectul sistemului pilot, constatate în acelaşi timp cu alte contravenţii prevăzute de legi speciale şi aplicate aceleiaşi persoane, să se întocmească procese verbale distincte.

Deputatul UDMR Benedek Zacharie, iniţiator, a precizat că cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie pentru a demonstra că şi-a plătit amenda.

„Cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie, să demonstreze că şi-a plătit amenda, fiind un cont unic şi primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat şi cetăţeanul şi am ajutat şi primăriile”, a declarat deputatul UDMR, în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit unui amendament, „prin derogare de la art. de la art. 20 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării sistemului pilot, dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte, având seria de evidenţă unică prevăzută la art. 2 lit. B)”.

Iniţiatorii proiectului de lege argumentează în expunerea de motive că, în vederea asigurării implementării şi funcţionării în sistem pilot a măsurilor de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, se impune adoptarea măsurilor normative de corelare a dispoziţiilor legale de nivel primar referitoare la modelul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice săvârşite de către conducătorii de autovehicule, precum şi a celor referitoare la întocmirea unor procese verbale distincte în situaţia constatării mai multor contravenţii cu regimuri juridice distincte.

Sursă: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns