Cîțu îi răspunde lui Ciolacu: Le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024. TVA zero a încercat și Dragnea

Cîțu spune că este o postare electorală și că o încercare de a introduce TVA zero a încercat și fostul președinte al social-democraților, Liviu Dragnea.

„Aceste variante vor trebui discutate în coaliție și trebuie să intre și în bugetul României. E adevărat că pe hârtie poți să scrii orice și poți să supralicitezi. Am înțeles că este o competiție aici, cât de mult să scadă TVA. Dar TVA scăzut înseamnă și venituri mai mici la buget și este o întreagă spirală. Și atunci eu zic că e foarte bine că există acest interes de a găsi soluții, dar ele vor veni în coaliție și vom găsi cea mai bună soluție atât pentru români, cât și pentru echilibrul macroeconomic”, a spus Cîțu.

„Trebuie să le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024. E foarte important în acest moment să găsim soluțiile pentru români”, a adăugat el.

Declarața vine după ce Ciolacu a scris pe Facebook că va propune la următoarea ședință a Coaliției reducerea TVA la energie și gaze naturale de la 1 februarie.

„Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD și a înțeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în fața efectelor crizei energetice. Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe! Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției”, a scris președintele PSD.

„Presupun că a discutat cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Finanțelor a spus că este posibil acest lucru, nu presupune că e doar o promisiune goală și o promisiune făcută în stil politicianist. Presupun că a avut această discuție și că acest cost, care va fi mare, sau reducere de venituri la buget prin această lege a TVA-ului poate să fie compensată în altă parte”, a fost replica lui Cîțu.

„TVA zero înțeleg că a mai încercat Dragnea, din ce știu eu, și a fost un proiect care nu a putut să fie implementat, pentru că în Uniunea Europeană poți să ai doar 2 taxe mai mici și 5% era minimul, dar presupun că președintele PSD a avut o discuție la Comisia Europeană sau ministrul Finanțelor și a făcut această postare după ce lucrurile s-au clarificat”, a adăugat el.

Cîțu a mai spus că „ar fi păcat” ca românilor să le fie făcute promisiuni care să nu poată fi puse în aplicare, pentru că nu se pot încadra în buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura