Reducerea TVA la zero pentru anumite alimente, praf în ochi?

alimente

Reprezentanții mai multor asociații de producători agricoli din România susțin că s-ar vedea o scădere nesemnificativă a prețului la produsele la raft, în cazul în care Guvernul reduce TVA-ul la zero pentru anumite alimente.

Sorin Minea, vicepreședintele Romalimenta, spune că prețurile ar putea rămâne aceleași, cu scăderi nesemnificative.

„În mod precis va însemna pâine, nu știu dacă și patiserie, va însemna carne, dar nu știu dacă și preparate din carne, va însemna lapte, dar nu știu dacă și brânzeturi. Este foarte greu să vă spun. Dacă această măsură se va aplica pentru pâine și produse de panificație, carne și procesate din carne, inclusiv pui și pește, lapte și produse lactate, atunci aceste produse își vor păstra prețurile în continuare pe piață, chiar dacă sunt majorările actuale pe curent și gaze. Nu va însemna o micșorare a prețului pe piață pe trendul actual. În general, prețul va rămâne aceleași, scăderi nesemnificative”, explică Sorin Minea, vicepreședintele Romalimenta, pentru Economedia. au declarat pentru Economedia

„Au mai fost reduceri de TVA și în trecut și nu s-au văzut diferențe de prețuri la raft. România are oricum nevoie de o reformă bugetară, dar și administrativă. Avem cheltuieli foarte mari. Noi asigurăm 42% din cheltuielile lunare, iar 58% vin din importuri externe. Noi suntem exportatori de materie primă, noi importăm produs finit. În afară de faptul că venim cu foarte multe constrângeri, nu facem nimic, iar constrângerile înseamnă cheltuieli”, spune și Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Lasă un răspuns