Regulamentul care sancționează parlamentarii agresivi și impune noi reguli a fost adoptat în Plen. USR și AUR îl contestă la CCR

aur

Deputații au modificat și completat, miercuri, regulamentul Camerei. Astfel, este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa altui parlamentar. Pe de altă parte însă, transmisiile live din plenul Camerei Deputaţilor vor fi permise, dar numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv.

UPDATE 12.40. Modificarea a fost aprobată cu 202 voturi „pentru”, 91 „împotrivă” și patru abțineri.

Modificarea a fost aprobată cu 202 voturi „pentru”, 91 „împotrivă” și patru abțineri.

USR și AUR au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională modificările. Ei consideră că astfel se limitează transparența activității parlamentare și că n-ar trebui ca sancțiunile să vizeze un întreg grup parlamentar pentru o acțiune făcută de unul dintre aceștia. Totodată, sunt nemulțumiți de prevederea care se referă la retragerea staff-ului și a mașinilor de care beneficiază un grup parlamentar dacă un reprezentant al său este violent sau aduce injurii altor colegi.

O nemulțumire a USR este legată de interzicerea afișării de bannere. Regulamentul trebuie să fie modificat pentru a sancţiona explicit violenţa, iar USR nu este de acord cu reducerea transparenţei activităţii forului legislativ, a susținut Dan Barna.

„Ce legătură are banner-ul cu tema care ne doare pe toţi – utilizarea violenţei fizice împotriva lui parlamentar sau a violenţei verbale sau ţipete, injurii, ameninţări, tot ceea ce ne serveşte pe tacâm colegul nostru parlamentar extremist. Deci, faptul că punem banner-ele împreună cu violenţa e clar că îl folosiţi pe amărâtul acesta de disperat populist, îl folosiţi ca să limităm transparenţa dialogului din Parlament. Asta e problema de fond”, a spus deputatul USR Dan Barna.

sursa DIGI 24

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: