Alexandru Rafila: Folosirea măștii nu e o restricție, e o măsură de bun simț. Sfatul meu e să o folosim și în exterior

Folosirea măștii de protecție nu este o restricție, ci o măsură de „bun simț” care s-a dovedit a fi eficientă pentru a limita răspândirea COVID-19 spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Declarația vine după ce CCR a decis că o ordonanță de urgență care reglementa obligativitatea măștii în aer liber este neconstituțională.

„Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională, adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Acum celelalte moduri de utilizare a măştii, în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise, pentru că sunt şi astfel de situaţii, sunt reglementate de Legea 55, deci este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise”, a explicat Rafila.

„Utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact”, a continuat el.

„Evident, trebuie să respectăm legea cu toții și în același timp trebuie să respectăm și să sprijinim sănătatea publică într-o perioadă dificilă. Problema legată de mască cred că este prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ. Până la urmă, masca este o barieră împotriva transmiterii infecției, este o protecție ca să nu te infectezi, o barieră mecanică care de multe ori s-a arătat eficientă, absolut demonstrată din punct de vedere științific”, a spus ministrul.

„Utilizarea corectă a măştii este o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior, sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne încă ridicat”, a adăugat Rafila.

Ministrul a mai spus că, în funcție de momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial și de situația pandemică, Guvernul va decide dacă mai este sau nu cazul să dea o nouă ordonanță pentru reglementarea măștii de protecție în spații deschise.

sursa DIGi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura