Vești bune pentru români!

11 primării din Olt primesc bani de la MDLPA

Vești importante pentru milioane de români! După doi ani de zile de la apariția legii pensiilor ocupaționale, cunoscută sub denumirea de Pilonul IV, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat recent primul administrator de fonduri pentru acest tip de pensie.

Astfel, pentru ca prevederile Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale să poată fi aplicate, ASF a autorizat prima companie din România ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale (Pilonul IV), respectiv BCR Pensii, potrivit unui comunicat de azi al acesteia.

Prin urmare, de-acum, salariaților din țara noastră li se poate oferi o pensie ocupațională, adică o pensie suplimentară, care să vină în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Pensia ocupațională este facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și care are capacitatea financiară de a oferi astfel de beneficii salariaților, iar contribuția la fondul de pensii ocupaționale se face atât de angajator, cât și de angajat.

Pensiile ocupaționale se disting de celelalte prin clauza de vesting, care presupune că salariații devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum trei ani, cu condiţia ca ei să fie în continuare angajați ai firmei care a plătit contribuțiile, potrivit Legii nr. 1/2020.

Pilonul IV vine în completarea celor trei piloni de pensii din România, Pilonul I, II și III.

La Pilonul I de pensii, adică la vistieria statului, merge o parte din contribuția datorată la pensii, la Pilonul II, administrat privat, merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, iar la Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private, contribuie doar cine vrea, suplimentar și cu orice sumă de bani dorește.

Anul trecut, printr-un proiect de lege votat de senatori, dar care nu se aplică încă, s-a avut în vedere ca pensiile din fonduri de pensii ocupaționale să fie considerate neimpozabile în cazul impozitului pe venit, iar în acest mod, banii primiți din fondul de pensii ocupaționale să fie considerați venituri din pensii, așa cum este acum în cazul pensiilor private și facultative, informează avocatnet.ro
Sursă: bugetul.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: