Ministrul Agriculturii la Slatina. Chesnoiu susține că legumicultoirii înscriși în Programul TOMATA pot folosi semințe românești din 2023

WhatsApp Image 2022-02-18 at 12.06.21

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a discutat, vineri, la Slatina, cu legumicultorii și crescătorii de animale. Una din discuțiile purtate au vizat programul TOMATA.

Potrivit ministrului Chesnoiu, din Olt sunt așteptati să se înscrie în program 7.000 de fermieri . Potrivit aceleași surse, programul s-ar putea să sufere modificări începând cu anul 2023, fiind posibil ca pentru a fi accesat să fie condiționat ajutorul de minimis cu folosirea semințelor românești, pe care legumicultorii trebuie să le cultive în serele și solariile proprii.

„Termenele și timpul foarte scurt, între 25 noiembrie și finalul lunii decembrie, pentru că fermierii se aflau în elaborarea planului unei culturi și urmau să le planteze, și era nevoie ca ei să știe care sunt direcțiile, nu ne-au permis o astfel de abordare. La nivel național nu avem o bază de producători de semințe de legume atât de bine dezvoltată ca să poată acoperi un program. Apetența fermierilor pentru acest program a fost un factor atunci când am luat decizia să nu condiționăm programul doar de existența semințelor românești. Asta nu înseamnă că nu ne gândim pe viitor. Am avut o discuție cu cercetătorul Costel Vînătoru, pentru că știți că din rațiuni politice am trecut o perioadă scurtă pe la Banca de semințe Buzău, și am stabilit că dacă este posibil, în anul 2022, să creăm baza de semințe românești de legume, astfel încât programul viitor, din 2023, să-l condiționăm de folosirea semințelor românești, pentru că gustul legumelor românești autentice este extraordinar”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Totodată, Chesnoiu a vorbim că despre elaborarea unui act normativ privind practicile neloiale, care va veni în sprijinul fermierilor ce sunt afectați de importuri.

„Alături de președintele Comisiei pentru Agricultură, Florin Barbu, am fost susținătorii fermierilor români în dezbaterile din Comisia pentru Agricultură, la transpunerea Directivei 633 privind practicile neloiale comerciale. Această nouă lege, pe care am votat-o în Comisia pentru Agricultură, vine să echilibreze raportul de forțe dintre fermierul român și comerciant, astfel încât anumite practici încadrate la nivel european ca fiind neloiale, cum ar fi taxe suplimentare ce le sunt solicitate fermierilor autohtoni, să nu mai fie practicate de vânzători în lanțul final. Pe partea cealaltă, susținem, și am încurajat în continuare, asocierea fermierilor în cooperative, pentru a putea îndeplini mult mai ușor condițiile stabilite de comerțul internațional pentru produsele agroalimentare, una este să ai, pentru că estimăm 7.000 de fermieri doar în județul Olt, 7.000 de contracte cu retaileri, când poți avea mai puține contracte prin intermediul formelor asociative, poți avea o altă forță în raportul de dialog, de negociere”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă fermierilor care se înscriu în programele pentru cultivarea legumelor li se va solicita să utilizeze seminţe româneşti, ministrul a arătat că în prezent nu se poate pune această condiție deoarece seminţele româneşti de legume nu este suficient de dezvoltată pentru a putea acoperi necesarul derulării unui program cum este cel pentru tomate.

„Noi astăzi, la nivel naţional, nu avem o bază de producători de seminţe pentru legume atât de bine dezvoltată încât să poată acoperi întregul program. Apetenţa fermierilor pentru programul acesta (Tomata, n.r.) a fost un factor pe care l-am luat în calcul atunci când am decis să nu condiţionăm derularea programului de existenţa seminţelor româneşti. Asta nu înseamnă că nu privim spre viitor. (…) Dacă este posibil, în anul 2022 să creăm baza de producere de seminţe româneşti de legume astfel încât în programul viitor, din 2023, să-l condiţionăm de derularea lui numai cu seminţe româneşti”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: