Chesnoiu: Să sprijinim fermierii care au producție de materie primă să investească în fabrici de procesare

chesnoiu

Măsura pentru fermieri care are un plafon alocat de șase ori mai mare decât cel inițial. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat luni în cadrul emisiunii „Agrostrategia” de la Televiziunea Națională, că investițiile pentru fabricile de procesare vor fi puternic finanțate din 2023, odată cu aplicarea Planului Național Strategic (PNS).

”În ultimii 10 ani în România s-a investit în făbricuțe mici și răspândite pe tot teritoriul țării. Acolo putem avea succes numai cu produsele tradiționale, cu produsele care se adresează unei piețe locale, regionale. Acum, în viitor din 2023, când avem acces la noi bani europeni, abordarea mea și a echipei pe care o conduc la ministerul Agriculturii este alta: să sprijinim fermierii care au producție de materie primă să investească în fabrici de procesare”, a subliniat Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu a anunțat că plafonul pentru măsura care se adresează susținerii procesării a fost majorat de la 2,5 milioane de euro la 15 milioane.

”Și am majorat plafonul de la 2,5 milioane de euro la 15 milioane. Din punctul meu de vedere asocierea va fi cheia pentru că nu poți tu ca fermier să-ți asiguri materia primă, pentru că am pus condiția ca 70 la sută din materia primă procesată prin investiția realizată prin fabrica pe care o înființezi să fie materie primă românească”, a mai punctat ministrul.

Acesta a spus că este o condiție obligatorie ca cerealele României să nu mai plece în formă brută afară deoarece ”trebuie să diminuăm cât mai mult cantitatea de export și să exportăm produse cu valoare adăugată”.

”Spre exemplu o fabrică modernă ce produce ulei de floarea-soarelui costă cel puțin 30-40 de milioane de euro. Iar dacă noi lăsam plafonul la 2,5 milioane de euro fermierii greu și-ar fi luat angajamentul să investească. Dar în momentul în care primești o sumă considerabilă din fonduri nerambursabile, aproape jumătate, sau 40 la sută din investiție, și încrederea fermierilor va fi alta”, a mai menționat oficialul guvernamental.


Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: