Cătălin Grecu – Propunere legislativă pentru prevenirea și combaterea cancerului

Deputatul Cătălin Grecu

Deputatul Cătălin Grecu este cosemnatar al propunerii legislative privind adoptarea Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului în România. Inițiativa răspunde nevoii societăţii de a pune în centru pacienţii şi de a întări rezilienţa acestora asigurându-le mijloace şi resurse pentru
prevenirea şi respectiv, tratarea cancerului ca boală care poate şi trebuie să fie învinsă.

Un Plan Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului este un plan antropocentric de combatere a cancerului, întrucât abordează toate palierele – prevenire, diagnosticare, tratament, îngrijire și supraveghere, și este, totodată, un plan unic, deoarece se bazează pe o abordare de integrare a sănătății în toate politicile, reunind toate acțiunile, obiectivele și măsurile în cadrul unui obiectiv comun: acela de a învinge cancerul.

Asumarea și adoptarea, de către Parlament, prin lege, a Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului nu este subscrisă doar obligației statului de a adopta politici în domeniul sănătății; prezența lege reflectă, deopotrivă, efortul și angajamentul întregii societăți de a lupta cu cancerul.

Grupul de lucru pentru realizarea Planului Național de Combatere a Cancerului a stabilit ca obiectiv principal realizarea unui traseu bine stabilit al pacientului, între diversele paliere de îngrijiri pentru un abord multidisciplinar, integrat al cancerului, iar pentru ca acest obiectiv să fie atins, au fost statuate obiective generale care urmăresc pilonii Planului European de Combatere a Cancerului și obiective specifice pentru localizările cu cea mai mare povară a bolii în România”, a declarat Cătălin Grecu.

Cancerul a fost şi va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel naţional cât şi la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 – 69 ani) în 134 de ţări (sursa: OMS – International
Agency for Research on Cancer).
Din nefericire, această afecţiune este responsabilă de aproximativ 10 milioane decese în anul 2020, una din 11 femei şi unul din 8 bărbaţi decedând din cauza acesteia în fiecare an (sursa: OMS – International Agency for Research on Cancer).
Pe de altă parte, estimările World Cancer Report 2020, arată că atât incidenţa cât şi prevalenţa acestei afecţiunisuntîn creştere, ceea ce ne obligă la măsuri imediate pentru
limitarea poverii bolii.
În UE, în anul 2020, au fost înregistrate 2,7 milioane noi cazuri de cancer şi 1,3 milioane decese datorate acestei maladii. (Globocan 2020).

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: