64 de centre rezidențiale verificate în Olt

Timp de o săptămână două echipe mixte coordonate de Prefectură au efectuat controale le azilele din Olt.

Controalele s-au efectuat în perioada 10 – 14.07.2023 și au vizat 64 de centre rezidențiale (42 centre copii, 8 centre persoane vârstnice, 5 centre persoane cu dizabilități, 9 centre alte persoane dependente) cu un total de 740 persoane rezidente.

Pe parcursul controalelor s-au constatat deficiențe precum:

-. nerespectarea protocoalelor de lucru cu privire la dezinfecție în centru și managementul deșeurilor;

-. funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu;

-. mijlocul de transport pentru aprovizionare cu alimente nu este autorizat sanitar-veterinar;

-. lipsă termometru în zona de congelare a agregatului frigorific;

-. nu toate persoanele responsabile cu prepararea și servirea hranei sunt controlate medical prin examene de specialitate de două ori pe ani;

-. stingătoarele nu sunt vizibile și accesibile;

-.  nu se respectă cerințele minime privind căile și ieșirile de urgență;

-. mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare) nu sunt vizibile și accesibile;

-. lipsă certificate absolvire cursuri – Noțiuni Fundamentale de Igienă pentru o parte din personalul care efectuează operațiuni de curățenie/dezinfecție și prepararea hranei;

-. lipsă licență provizorie pentru serviciul social;

-. lipsă autorizație sanitară de funcționare.

Potrivit prefectului Florin Homorean în urma deficiențelor constatate au fost aplicate 22 contravenții (12 amenzi și 10 avertismente) în valoare totală de 155.500 lei astfel:

-. Direcția de Sănătate Publică Olt a aplicat 3 amenzi în valoare totală de 5.000 lei: nerespectarea procedurilor de lucru de către asistentul de tură; nu se face dovada efectuării cursurilor Noțiuni Fundamentale de Igienă; nu se asigură apa caldă la nivelul tuturor saloanelor.

De asemenea, a suspendat activitatea unui centru rezidențial privat până la obținerea Autorizației Sanitare de Funcționare fiind aplicată o amendă de 40.000 lei și măsura relocării celor 14 beneficiari.

-. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a aplicat 2 amenzi în valoare totală de 50.500 lei: nu se asigură menținerea în stare de funcționare a instalației de captare și scurgere la pământ; funcționare fără autorizație de securitate la incendiu;

-. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Olt a aplicat 3 amenzi în valoare totală de 40.000 lei: 2 amenzi pentru lipsă licență provizorie pentru prestarea serviciului social și 1 amendă pentru lipsă licență de funcționare.

-. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a aplicat 1 amendă în cuantum de 10.000 lei pentru că spațiile pentru prepararea hranei erau necorespunzătoare.

-. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Olt a aplicat 2 amenzi în valoare totală de 10.000 lei: utilizare de produse și proceduri nesigure în blocul alimentar; neasigurarea condițiilor conform normativelor legale- temperatură ridicată, lipsă protecție pernă, lipsă plasă insecte.

            Pentru efectuarea controalelor au fost angrenate 132 de persoane din cadrul celor 8 autorități publice județene cu atribuții de control din componența comisiei mixte.

Totodată, în cadrul controalelor au fost dispuse măsuri pentru conformare cu termene ulterioare, măsuri ce urmează a fi verificate de către autoritățile de control care le-au stabilit.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: