99 de olteni, victimele căpușelor

capuse

capuseNici nu a inceput bine sezonul cald, că deja la spitale s-au prezentat  zeci de olteni ințepați de căpușe. Din datele oficiale ale DSP Olt, se arată in in ultimele două luni  99 de olteni care au fost înţepaţi de căpuşe şi au necesitat îngrijiri medicale.Dintre aceștia 64 s-au prezentat la serviciile specializate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, iar 35 la cele ale Spitalului Municipal Caracal. Dacă în aprilie  se înregistrau câteva cazuri, respectiv 30, în luna mai numărul celor înţepaţi de căpuse a crescut alarmant. 40 au fost numai la Slatina, în timp ce la unitatea medicală din Caracal numărul acestora a fost de 26. 

Borelioza sau Boala Lyme aşa cum este cunoscută de mai toată lumea este boala infecţioasă produsă prin înţepătura de căpuşe având ca agent etiologic o spirochetă, motiv pentru care specialiştii în sănătate publică recomandă populaţiei judeţului Olt să-şi ia măsuri de protecţie personală împotriva infestării cu căpuşă.

 „Protecţia individuală în cazul deplasării în zone de risc , purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în soşete de culoare deschisă şi textură deasă; purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje; prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele”, sunt măsurile  precizate de reprezentanții DSP pe care oltenii ar trebui să le respecte.
Creşterea numărului de îmbolnăviri transmise prin căpuşe este favorizată de schimbările climatice, fluctuaţii de temperatură, precipitaţii abundente, dar şi de vegetaţie.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura