Au trecut de examen, așteaptă rezultatele

bac 2019

bac 2019Săptămâna aceasta aproape 2800 de liceeni din Olt au fost în febra examenului de maturitatea.

 Luni au susținut proba scrisă la limba și literatura română. Liceenii au avut de  realizat un  eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor Bacovia sau Blaga pentru Real și Arghezi sau Barbu la Uman. Însă profesorii susțin că nu subiectul de la punctul trei era mai dificil, ci subiectul al II lea. Acolo au avut de realizat un text argumntativ despre importanța pregătirii susținerii unui discurs.

Matematica nu a fost o problemă

Matematica, proba care ar fi trebuit să-i pună în dificultate pe elevi îi va ajuta enorm pe cei mai serioşi dintre ei. Subiectele li s-au părut, celor mai mulţi, simple, uşor de abordat.În urma susţinerii probei obligatorii a profilului de la Bacalaureatul în mod curios, candidaţii de la matematică au ieşit mai veseli din sălile de examen, apreciind că au avut în faţă subiecte foarte uşoare.

„Subiectele se înscriu în linia ultimilor ani. Avem trei subiecte, unul din clasele a IX-a – a X-a, unul din clasele XI-XII şi al treilea, analiza XI-XII. La subiectul I subiectele au fost foarte accesibile, au fost rezolvate corect de toţi elevii cu care am discutat, prin metode variate, toate adaptate cerinţelor subiectului. La subiectele din materia claselor XI şi XII apar, într-adevăr, şi subiecte de departajare, câte unul pe subiect, e vorba de exemplu la subiectul de algebră, clasa a XII-a, II 1 C), unde, într-adevăr, era necesară o abordare puţin mai complexă. A fost rezolvat în bună măsură de către copii, pentru că e, totuşi, un exerciţiu standard, din cele pe care le lucrăm în mod obişnuit la clasă şi care sunt prezente de regulă  în variantele propuse pentru examene. De asemenea, un alt subiect, la analiză, clasa a XII-a, subiectul III 2 C), cerea calculul limitei unui şir dat sub formă integrală, de asemenea puteau aplica metode variate, fie prin integrare prin părţi, fie prin majorare. Consider că au existat atât subiecte pentru note de 8, 9, care să poată fi obţinute lejer, dar şi subiectele care să permită diferenţierea între notele 9 şi 10.

Putem spune că sunt mai uşoare decât cele de anul trecut dacă privim cumva subiectiv, pentru că anul trecut am avut trei subpuncte în care trebuia să avem o abordare ceva mai elaborată, să aplicăm cunoştinţe făcând conexiune între diverse zone ale matematicii, în timp ce anul acesta subiectele au fost cumva bine conturate, într-o direcţie dată chiar de enunţ, spre exemplu la fiecare calcul se indica şi rezultatul şi-atunci aveai posibilitatea de verificare, şi cred că acest lucru i-a făcut pe elevi să spună că a fost mai simplu. În felul ăsta, dacă apar ceva erori pe parcurs, ştii să te verifici, şi-atunci cumva le-a fost de ajutor. Însă nu e niciun subiect mai greu sau mai uşor decât în ultimii trei ani. Consider că vor fi note mari, note bune.  Atâta vreme cât ai fost la şcoală, ai învăţat, ţi-ai făcut temele, ai fost serios, consider că nu poţi avea o notă sub 9, sub nicio formă“, a declarat profesorul Marius Perianu.

 La Istorie părerile au fost împărţite, absolvenţii de liceu considerându-le, cei mai mulţi, uşor de abordat, însă au fost şi păreri mai rezervate.

 Proba la alegere, o joacă pentru liceenii care au învațat

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat s-a  încheiat  cu proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Elevii au susținut proba profilului la alegere din cele 10 discipline. La nivelul judetului nostrum cei mai mulți au ales să susțină ultima probă de examen la chimie, 31  candidați, fizică – 217 , economie – 19, filosofie- 19, geografie- 094,informatică- 54,logică și  argumentare- 348,sociologie- 27,psihologie -20.

 Tentative de fraudă la BAC

 

Pe perioada celor trei zile de examen, potrivit reprezentanților ISJ Olt, doi candidați au fost prinși în timp ce incercau să fraudeze examenul. La limba și literature română un elev din Corabia, iar  miercuri, la matematică un alt elev , de data acesta de la liceul ‘Alexe Marin’ a fost prins cu un telefon mobil asupra sa.

 Rezultatele vor fi afișate luni, tot atunci, cei care nu vor fi mulțumiți vor putea să depună contestații.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

%d