,,Avem nevoie de proiecte care să contribuie la dezvoltarea comunei”

Marian Lunganu primar Schitu

Marian Lunganu primar SchituInterviu cu edilul comunei Schitu, Marian Lunganu

 

Experienţă, disciplină, implicare, perseverenţă şi, mai ales, spirit de echipă. Sunt doar câteva dintre atributele unuia dintre cei mai activi primari din județul nostru. Primarul comunei Schitu a înțeles repede cum stau lucrurile în administrația publică locală și împreună cu viceprimarul Claudiu Moșteanu se pot lăuda cu o lungă listă de realizări importante. Cei doi au descoperit cheia succesului și cu multă perseverență și disciplinată au ştiut să stabilească obiectivele importante pentru comunitate şi să-şi atingă de fiecare dată „ţinta”. Primarul Marian Lunganu este pe cât de ambiţios, pe atât de altruist şi dăruit echipei pe care o conduce. Echipei formate din angajaţii primăriei şi consilierii locali şi cealaltă echipă, mai extinsă, formată din toţi locuitorii comunei, pe care administraţia publică locală din Schitu a încercat să-i implice în permanenţă în actul administrativ. Rezultatul acestei îmbinări de perseverenţă, curaj, muncă, seriozitate şi spirit de echipă este o lungă listă de proiecte importante şi cu impact deosebit asupra comunei și locuitorilor săi.

Regăsim comuna în plin șantier. Care sunt cele mai importante proiecte aflate în derulare?

Avem în derulare patru proiecte pentru modernizarea școlilor pentru care avem deja semnate contractele de finanțare. Un alt proiect important este cel privind canalizarea, dar și proiectul privind asfaltarea drumului comunal DC 93, care este aproape finalizat. Avem în proiect și reabilitarea Căminului Cultural. Un alt proiect care trebuie menționat face referire la cărțile funciare. Am reușit să punem la punct acest proiect foarte important pentru cetățeni. Tot la capitolul investiții putem bifa și iluminatul public pe led. Acest lucru s-a făcut deja și primele rezultate au și apărut, factura este mult mai mică acum.

Tot la investiții putem vorbi și despre construirea uni teren de minifotbal și a unei zone de agrement (parc) în satul Greci. Acest proiect a fost realizat cu foruri europene. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii tinerii din comuna noastră sunt foarte importanți. Pentru ei a fost înființat un ansamblu de dansuri folclorice format din elevii din localitate, denumit “Voiniceii Schitului”. Și pentru că avem în localitate tineri care iubesc sportul am încercat să promovăm echipa de fotbal din localitate, Voința Schitu în Liga a IV – a. Este un început și vem să-i ținem aproape pe cei care iubesc cultura și sportul.

Unitățile școlare au reprezentant mereu o prioritate pentru administrația publică locală. Mai sunt copii în comună?

Învață la nivelul comunei un număr de 220 de copii. Pentru cei din conducerea locală a primăriei, reabilitarea, modernizarea şi extinderea unităţilor de învăţământ în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă, reabilitarea spaţiilor de învăţare pentru asigurarea condiţiilor minime de funcţionare, revizuirea şi crearea unui cadru normativ al infrastructurii şcolare propice unui spaţiu de învăţare au reprezentat mereu obiective prioritare.

 

Știm că aveți ceva probleme legate de telefonia mobile. Ați reușit să faceți ceva în acest sens?

Da. După numeroase solicitări adresate operatorilor de telefonie mobila a fost montat un releu de către operatorul de telefonie mobila Digi, deoarece localitatea nu are acoperire pe niciuna din rețele, urmând a se minta și de către Orange. Acum aceste probleme încep ușor, ușor să se remedieze din acest punct de vedere. Deasemenea a mai fost depusă și cerea pentru finanțarea cu 15000€ fonduri europene pentru instalarea de echipamente pentru conectarea gratuită la internet.

 

În ceea ce privește canalizarea, fiecare gospodărie va fi alimentată cu apă?

Acest proiect se numește Înfințare sistem de apă și apă uzată în satele Lisa și Greci, comuna Schitu – Etapa I-Înfințare sistem de apa în satele Lisa și Greci, comuna Schitu urmând ca sistemul de canalizare sa se construiască după finalizarea sistemului de apă. Pentru satul Greci și satul Lisa, în principal. Au fost deja amplasate conductele, au fost forate rezervoarele, iar constructorul promite că până la sfârșitul acestui an va fi finalizat proiectul, dacă și condițiile meteorologice vor fi de partea noastră bineînțeles. În ceea ce privește canalizarea în satele Catanele, Schitu și Moșteni, finanțarea va fi făcută prin alt program. Sunt în prezent ceva probleme în ceea ce privește licitația pentru desemnarea constructorului și mai durează ceva până când vor fi demarate lucrările.

Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor?

În primul rând ne dorim să aducem gazele în comună. Am discutat cu primarul comunei Vâlcele pentru a aduce gazele de la Șerbănești, fiind mai aproape de conductă. Proiectul se află deocamdată doar la stadiul de depunere. Totodată, vrem să asfaltăm toate străzile din comună. Un număr de 4 străzi vor fi asfaltate în comună, două străzi în satul Catanele și două în satul Greci.

Mai reprezintă birocrația un impediment în implementarea acestor proiecte?

Sunt foarte optimist și ambițios. Nu mă dau bătut ușor și am reușit să realizez tot ceea ce mi-am propus. Nu sunt puține situațiile în care stăm pe loc din cauza unui aviz sau a unei simple hârtii, însă, de fiecare dată când este nevoie, apelez la consultanți pentru întocmirea proiectelor pentru că avem nevoie de proiecte care să contribuie la dezvoltarea comunei.

Care este secretul dumneavoastră în administrația publică locală?

Pot spune că am în cadrul primăriei oameni implicați, care au înțeles de fiecare dată cum trebuie să meargă lucrurile și muncim împreună pentru a pune bazele unor proiecte importante. Avem totodată și sprijinul celor din Consiliului Județean Olt.

Un mesaj pentru locuitorii comunei ?

Îmi doresc ca locuitorii comunei să îmi acorde în continuare toată încrederea lor. Administrația nu este ușoară, dar atunci când vezi că proiectele și visele prind contur ești mai motivat ca niciodată să continui pentru un nou mandat la conducerea primăriei. Mai sunt lucruri importante de făcut și le promit tuturor că nu îi voi dezamăgi. Doar împreună putem reuși!

Vă mulțumim și vă dorim mult succes în continuare!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: