Caniculă și în septembrie? Prognoza meteorologilor pentru prima lună a toamnei

Un nou val de căldură va lovi România la începutul lunii septembrie, a anunțat Administraţia Națională de Meteorologie în prognoza pentru prima lună a toamnei. Temperaturile vor depăși valoarea de 35 grade Celsius în prima săptămână și vor rămâne mai mari decât valorile medii până pe 30 septembrie.

Luna septembrie va continua tendința stabilită din 2015 de temperaturi peste valorile medii, după ce 2023 a fost cea mai caldă lună septembrie din istoria României după cea din 1994.

Prognoza meteo pentru perioada 2 – 9 septembrie arată că va persista canicula în majoritatea țării.

„Pe parcursul săptămânii viitoare, vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor din țară. Cele mai ridicate valori termice sunt prognozate în vest şi sud-vest, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și averse în regiunile montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 29 şi 36 de grade, caracterizând un regim termic peste normalul perioadei”, spun specialiștii de la ANM, citați de observatornews.ro.

Cel mai cald va fi în vestul țării, iar ploile se lasă așteptate, regimul pluviometric fiind deficitar în toată țara.

Vremea în perioada 9 – 16 septembrie continuă temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări. Vestea bună ține de cantitățile de precipitații care se vor situa peste normele climatologice specifice perioadei în cea mai mare parte a țării, în special în zonele din vestul țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 23 septembrie aduce cantități de precipitații ușor peste medie în majoritatea țării, mai puțin în sudul țării, unde de vor înregistra ploi specifice perioadei. Temperaturile rămân peste cele medii.

În săptămâna 23 – 30 septembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai mari decât cele normale pentru această perioadă, iar precipitațiile vor fi în limitele normale.

sursa ziare com

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura