„CSM Slatina- factor de stabilitate și performanță în sportul slătinean”
Interviu cu directorul CSM Slatina, Cătălin Ilie
Primăvara se numără… ghioceii, cei de la CSM Slatina își numără rezultatele, dar se pregătesc intens și de anul competițional care se anunță unul cu rezultate cel puțin la fel de bune ca anul trecut. Înainte de toate l-am abordat, pentru un interviu în exclusivitate pe directorul Clubului Sportiv Municipal Slatina, Cătălin Ilie. Dialogul a fost unul amical, iar din rândurile de mai jos am putut constata că avem în față un director responsabil de un club bine organizat.
Domnule director, a fost un an agitat la CSM Slatina… Mulțumit de ce s-a întâmplat în anul competițional precedent?
Consider că a fost un an obișnuit din punct de vedere competițional, CSM Slatina pe toate ramurile sportive, fără excepție, a avut rezultate la nivel internațional, național și european. Mă declar foarte mulțumit de anul competițional 2019, chiar am avut la sfârșitul anului 2019, premierea celui mai bun sportiv pe fiecare ramură sportivă în parte iar zilele trecute o parte dintre sportivii noștri au fost premiați și de către Consiliul Județean Olt, fapt ce nu poate decât să mă bucure. Consider, prin rezultatele aduse de sportivii noștrii că munca depusă de fiecare în parte nu a fost înzadar. Atunci când ai rezultate bune și foarte bune sacrificiile și munca depusă pe parcurul carierei sportive sunt uitate. CSM Slatina pot spune cu siguranță că este un factor de stabilitate și performanță în sportul slătinean.
Proiectul CSM s-a născut frumos, a crescut sănătos și a adus primele satisfacții mai devreme decât s-a așteptat lumea, inclusiv cârcoașii. Care credeți că au fost cele mai bune lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră până acum?
Începând cu anul 2017, când la secția tenis de masa Irina Ciobanu și Adina Diaconu au ajuns campioane mondiale, tot în același an echipa de handbal feminin a promovat în Liga Florilor, secția atletism a adus campioni europeni, vicecampioni balcanici prin Budin Daniel și Șerban Marius, secția de box feminin a adus rezultatul de campion național la tineret prin Ene Gabriela și vicecampion național la tineret prin Gheorghe Mihaela, la secția karate Ionica Ștefan locul 2 și Paun Bogdan locul 3 la Camionatul Mondial de Karate Tradițional, la secția lupte echipa de seniori vicecampioană națională, rezultatele menținându-se și în anii următori, în 2019 înregistrându–se performanțe chiar mai bune. Referitor la cele mai bune lucruri petrecute în mandatul meu, anul acesta finalizăm construcția celor șase terenuri de tenis de câmp. Vrem să înființăm secția de tenis de câmp, să ne afiliem la Federația Română De Tenis, cele șase terenuri fiind la dispoziția slătinenilor pentru agrement, dar vom avea și instructori care să inițieze și să formeze sportivi pe această ramură nou înființată. Am speranța că sportivii pe care îi vom instrui pe această ramură, vor ajunge să aducă rezultate de care să fim mândri.
E greu să fii directorul unui club finanțat din fonduri publice?
Venind din mediul de afaceri după 15 ani în administrație consider că nu este greu, dar totodată este o răspundere majoră în ceea ce privește cheltuirea banului public. Este o responsabilitate foarte mare pe umerii unui director de institutie publică în a cheltui banii eficient și transparent în același timp. Prin activitatea mea, consider că am direcționat resursele financiare provenite din bugetul local într-un mod eficient, în spate stând condițiile oferite sportivilor, rezultatele lor, dar nu în ultimul rând condițiile oferite slătinenilor, cei care beneficiază direct de condițiile oferite de Bazinul de Înot, Plaja Olt și Clubul Nautic.
Se poate face performanță fără bani?
Fără bani alocați secțiilor sportive nu cred că se poate ajunge la a face performanță. Sportivii noștrii au nevoie de antrenamente profesionale, de antrenori bine pregătiți, de logistica necesară în a-i ajuta să facă un antrenament profesionist, au nevoie de asistență medicală la fel de bine pregătită, medicamentația specifică, condiții de cazare, de masă, de transport și de tot ce ține ca și cheltuială de participare la competițiile naționale și internaționale. În concluzie performanță fără bani nu există!
Credeți că noul sezon competițional va fi, din punct de vedere al rezultatelor mai bun decât precedentul?
Am așteptări mari în ceea ce privește secția de fotbal, trecerea în Liga a II-a, în ceea ce pivește handbalul, menținerea în Liga Națională iar la celelalte secții sportive, menținerea la același nivel de performanță sportivă.
Care ar fi direcțiile principale spre care ar trebui orientat viitorul sportului slătinean?
Consider că fiecare ramură sportivă este importantă în felul ei, fiecare individ are înclinații spre anumite sporturi. Nu toți putem fi handbaliști, atleți, boxeuri, tenismeni, karatiști, fiecare dintre noi suntem buni pe anumite ramuri.
Talentul nu este suficient fără îndrumare, fără oamenii care muncesc în spatele unui sportiv sau a unei echipe. De aceea cred că este important ca cei mici, în special să vină și pentru început să încerce mai multe sporturi.
Se spune mereu că în acest moment copiii nu mai vin la sport. Dar am constatat că CSM are, prin ramurile sale sportive foarte mulți copii care vor să facă performanță. Primaria Slatina prin voi încearcă să crească atât calitatea acestor activități sportive dar mai ales să atragă copii spre voi. Este greu să-i convingi pe cei mici să renunțe la gadgeturi în favoarea sportului?
Din 2017 de când am venit la conducerea acestui club CSM Slatina, am observat că avem foarte mulți copii care își dedică timpul liber sportului, în fiecare ramură sportivă pe care o avem. Bazinul de Înot la momentul actual funcționează la capacitate maximă, 90% din practicanții înotului sunt copii, deci nu putem vorbi la acest moment de faptul că cei mici nu se îndreaptă către sport. Legat de renunțarea la gadget-uri în favoarea sportului, sunt tata a doi copii, pe care i îndrum de mici către sport, spunându-le că sportul înseamnă sănătate și o dezvoltare armonioasă a fiecăruia dintre noi.
Lupte greco-romane, box atletism, karate, tenis de masă, dar și cele două sporturi de echipă, handbal și fotbal sunt ramurile în care municipalitatea investește pentru obținerea performanței. Rezultatele pe aceste ramuri sportive sunt cunoscute, eu vă întreb din punctul dumneavoastră de vedere unde sunteți deficitari și trebuie să munciți mai mult pentru a face performanță?
Raportându –mă la anul 2019 și la fiecare secție sportivă în parte consider că nu suntem deficitari pe o anumită secție sau echipă. Clubul nostru , cum m-ați întrebat și mai devreme, crește ușor dar sănătos și consider că sportivii noștrii ne vor aduce satisfacții depline prin rezultatele pe care le vor obține. A face performanță în sport implica dedicare, sacrificiu din punct de vedere al sportivului cât și al antrenorului.Viața de sportiv este una în care mai presus de orice, este munca asiduă, programul dedicat exclusiv sportului pe care-l practici.
Pentru fani, pentru toti cei care va susțin în această activitate aveți un mesaj?
Vreau să mulțumesc în mod deosebit tuturor celor care sunt alături de noi, care vin la competițiile noastre, tuturor celor care ne sprijină și vreau să-i asigur că CSM Slatina le va aduce și ne va aduce satisfacții și rezultate de care să fim mândrii că suntem români și slătineni.
{module GAdsense articol}