Florin Barbu, ANIF: ’Stațiile de desecare sunt pornite și intervenim în toată țara’
Prognoze meteo care se schimbă de la o oră la alta, ploi torențiale ce cad local, culturi inundate de precipitațiile ce par să nu se mai oprească! La Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, angajații sunt mobilizați pentru ca prin stațiile de desecare să se scoată apa ce înghite cu repeziciune munca agricultorilor.
Chiar dacă ANIF este mai mereu în atenția publicului pentru programul națională de irigații, agenția este cea care intervine și pentru desecări. Din păcate, la fel ca și în cazul irigațiilor, stațiile de desecare nu acoperă toată suprafața arabilă a țării. În aceste momente, însă, acolo unde stațiile de desecare există, echipele de la ANIF sunt mobilizate la capacitate maximă, cu toate efectivele.
”În acest moment avem pornite 123 de stații de desecare pe o suprafață de aproape 800.000 de hectare. Avem băltiri pe o suprafață de 400 de hectare, dar în scurt timp apa va fi evacuată și de pe această suprafață. Toată lumea este mobilizată, avem agențiile, oamenii din aceste agenții sunt prezenți pe toate canalele de desecare, inclusiv la stații, pentru a scoate dopurile ce se pot crea din cauza viiturilor și a altor materiale, materiale lemnoase mai ales, ce sunt aduse de viituri”, a declarat directorul ANIF, Florin Barbu.
3 milioane de hectare acoperite de stațiile ANIF Situația la nivel național este dinamică, astfel că raportările vin permanent din toată țara. Zilnic, la ora 20.00 se face un raport, iar până atunci, toată lumea este informată în timp real. ”Trebuie să subliniez însă că ANIF are pe parte de desecare 3 milioane de hectare: 1,5 milioane de hectare sunt pe parte de pompare, adică apa este eliminată prin stații, iar celelalte 1,5 milioane de hectare sunt gravitațional. La nivel național noi avem 10 milioane de hectare, dar noi amenajări pentru desecare avem numai pe o suprafață agricolă de 3 milioane de hectare. Tot ce este cuprins în aceste 3 milioane de hectare este atent monitorizat, v-am zis că acum se intervine la cele 400 de hectare unde, dacă în 24 de ore nu mai avem precipitații, apele vor fi evacuate”, ne-a explicat șeful ANIF. La acest moment, cele mai multe stații pornite sunt în județul Timiș – 22 de stații, 16 stații sunt în funcțiune la nivelul județului Giurgiu, iar 18 la Brăila. Pe Dolj s-a dat drumul la 11 stații. Legea s-a schimbat: desecarea e gratuită pentru fermieri Fermierii din toată țara care se confruntă cu băltiri trebuie să știe că pot apela la autoritățile statului, iar desecarea de pe terenurile lor agricole se va face fără ca ei să suporte vreun cost.
{module GAdsense articol}