Încrederea oamenilor în mine mă face să merg mai departe

Marian Tocea primar Vladila

Marian Tocea primar VladilaInterviu cu Marian Tocea, edilul comunei Vlădila

 

Primarul comunei Vlădila a dovedit de fiecare dată prin intermediul activităţii desfăşurate în cadrul administraţiei publice locale că este omul faptelor şi nu al vorbelor. Despre cele mai importante proiecte implementate în comună, despre cele care se află în prezent pe masa primăriei şi despre proiectele de viitor, Marian Tocea a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gazeta Publică.

Care sunt cele mai importante proiecte implementate în comună?

Am preluat primăria din anul 2012 şi în tot acest timp am încercat să fac ceea ce înainte nu exista nici măcar pe hârtie, sub formă de proiect. Nu existau investiţii în comună şi am stabilit împreună cu colegii mei din primărie priorităţile şi proiectele care se impuneau a fi implementate. Prima investiţie a fost construirea unei primării noi, moderne şi utilate complet. O parte din bani a venit de la Guvern, iar cealaltă parte a fost suportată din bugetul local. Este o investiţie la care eu am ţinut foarte mult, pentru că vechea primărie avea peste 100 de ani. Era un spaţiu impropriu pentru desfăşurarea activităţilor administrative. Vechea clădire a fost folosită şi ea, a fost amenajată pentru un Dispensar şi un Centru de Permanenţă, investiţii absolute necesare pentru locuitorii comunei.

Totodată, a fost reabilitat Căminul Cultural, cu extindere grupuri sanitare, au fost construite vestiarele echipei de fotbal, a fost reabilitată şi dotată complet o Grădiniţă cu program normal, unde sunt înscrişi peste 60 de copii şi au fost amenajate două locuri de joacă pentru aceştia. Un alt obiectiv realizat a fost şi Piaţa Agroalimentară, atât de necesară locuitorilor comunei, dar încrederea oamenilor în mine mă face să merg mai departe şi pentru cei din localităţile vecine.

Există investiţii în unităţile de învăţământ, însă mai sunt copii în comună?

Sunt în prezent aproximativ 170 de copii care frecventează cursurile, atât la şcoală, cât şi la grădiniţa din localitate. Cert este faptul că, indiferent de numărul acestora,condiţiile trebuie asigurate, iar elevii merită să înveţe în condiţii moderne. Unităţile de învăţământ au avut întotdeauna sprijinul  administraţiei publice locale, grădiniţa a fost reabilitată complet cu fonduri de la bugetul local, a fost  dotată cu centrală electrică şi s-au asigurat toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii. Este adevărat că locuri de muncă nu prea sunt în comună, dar în localităţile vecine, Caracal, Corabia sau Fălcoiu, lucrează câteva sute de oameni. Numărul locuitorilor scade şi la noi, ca şi în celelalte comune, însă să sperăm că vom reuşi să atragem investitori care să creeze mai multe locuri de muncă. Pentru a face posibil acest lucru trebuie să avem aici toate facilităţile necesare înfiinţării unor mici unităţi de producţie.

Sunt nevoile persoanelor vârstnice prioritare?

În localitatea Vlădila va fi amenajat un Centru Social, unde bătrânii din comună pot servi o masă caldă zilnic. De asemenea, aceştia vor beneficia şi de servicii medicale, inclusiv consiliere psihologică. Va fi amenajată şi o sală de activităţi unde aceştia îşi vor putea petrece timpul liber. Centrul social va avea o capaciate de aproximativ 40 de persoane, iar investiţia se ridică la 780.000 lei, fonduri europene. Vreau să vă spun că iniţial proiectul a fost altul. Am intenţionat în principiu ca acest centru să fie unul rezidenţial, sub forma unui cămin de bătrâni, însă nu am putut obţine şi o finanţare în această direcţie. Intenţionez însă să amenajez şi un astfel de centru rezidenţial pe viitor. Acesta a fost cel mai mare vis al meu de când am preluat conducerea primăriei.

Avem un teren de 5.000 de metri pe care funcţiona cândva o şcoală şi pe care ne gândim să îl folosim în acest sens. Cu siguranţă, ambele centre vor fi folositoare pentru persoanele vârstnice din localitate şi, de ce nu, şi pentru persoanele din localităţile învecinate.

Care sunt pe viitor priorităţile primăriei?

Avem pe lista de priorităţi şi alte investiţii pe fonduri europene. Am semnat deja contractul pentru canalizare, iar în aproximativ două luni vor fi demarate lucrările. Prin PNDL 2, Ordonanţa 28 vom implementa proiectul privind asfaltarea drumurilor din comună. Este vorba despre asfaltarea a 8 km de drum comunal. Proiectul nu include doar asfaltare, se vor face şi şanţuri, poduri la fiecare gospodărie. În prezent putem spune că aproape toate drumurile din localitate sunt asfaltate şi se circulă în condiţii foarte bune. Cu siguranţă ne gândim şi noi să aducem gazele în comună.

Sunt deja localităţi din judeţul nostru care au făcut demersuri în acest sens, dar vreau să le spun locuitorilor comunei că şi pentru noi acest proiect reprezintă o prioritate.

Primaria VladilaEste greu în administraţia publică locală?

Facilităţi sunt multe doar că nimic nu vine de la sine, fără muncă şi efort. Posibilităţi de implementare a proiectelor există, doar că trebuie să facem demersuri pentru a atrage fonduri europene şi pentru a obţine finanţare pentru cât mai multe proiecte importante.

Am întâmpinat şi dificultăţi, cum ar fi proiectul privind construirea unui Parc Fotovoltaic. Pe o suprafaţă de un hectar, intenţionam construirea unui Parc fotovoltaic, un proiect care trebuia finanţat prin Ministerul Mediului. Pe lângă acest proiect, am vrut să obţin finanţare pentru un proiect cu panouri fotovoltaice pentru a asigura furnizarea cu energie electrică a pieţei, a dispensarului şi a primăriei. Nu renunţ la proiectele mele, cu multă muncă am reuşit mereu să realizez ceea ce îmi propun şi sunt convins că voi reuşi pe viitor, alături de echipa cu care lucrez în cadrul primăriei, să obţinem finanţare şi pentru alte proiecte care ar contribui semnificativ la dezvoltarea comunei.

Vă gândiţi la un nou mandat?

Sigur că mă gândesc. Mai este aproximativ un an până la alegerile locale din anul 2020 şi simt că nu am timp să termin tot ce mi-am propus în acest mandat. Eu am reuşit la nivelul comunei să implementez multe proiecte, dar mai sunt multe de făcut, iar încrederea oamenilor în mine este primul lucru care mă face să merg mai departe şi nu vreau să îi dezamăgesc niciodată.

Aveţi un mesaj pentru locuitorii comunei?

Vreau să le urez tuturor multă sănătate şi putere de muncă! De asemenea, vreau să mulţumesc tuturor locuitorilor comunei pentru toată încrederea acordată, pentru că m-au susţinut şi le promit că voi face tot pentru a creşte nivelul de trai din comună.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: