Legumicultorii au probleme

Legumicultorii ce s-au înscris în programul TOMATA solicită ministrului Adrian Oros să prelungească cu 30 de zile perioada de depunere a documentelor de valorificare a producției de roșii. Cultivatorii din bazinele legumicole își doresc ca termenul să fie prelungit cu o lună, de la 15 iunie, la 15 iulie. 

‘Vă solicităm prelungirea urgentă a programului TOMATA până pe data de 15 iulie avându-se în vedere condițiile climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spații protejate,  amplificată și de situația COVID -19.

Totodată această măsura ar conduce la valorificare ala maxim a investiției în această cultură oferind în piață, tomate românești o perioadă mai lungă de timp, evitând-se prin aceasta apariția fraudelor sau a implementării  unor procedee de maturare forțată  a  producției  care nu întotdeauna sunt  în beneficiul consumatorului dar și la bugetul de stat prin valoarea adăugată pe lanțul de comercializare. Am lega prin aceasta măsura producția de tomate din spații protejate cu cea de câmp, creând continuitate în producție și menținerea pieței cu produse autohtone, în defavoarea importurilor.

Analizând Caracterizarea Agrometeorologica luna mai 2020, luna iunie 2020, emisa de Agenția Națională de Meteorologie pe care o atașăm prezentului comunicat, concluzionăm ca luna mai și începutul lunii iunie a avut parte de temperaturi deosebit de scăzute pentru aceasta perioada a anului, lucru care a afectat în mod serios cultura de tomate în spații protejate, mai ales prin fenomenul de avortare a florilor și slabă polenizare. Acest lucru afectează și cantitativ producția, pierzându-se   o inflorescența din 3, generând pierderi de peste 30% din producția așteptată. Pentru a recupera, cultivatorul lasă și o a patra inflorescența, dar care nu va putea fi recoltata pana la 15 iunie, termenul prevazut de Schema de ajutor de minimis pentru tomate.

În acest an, fermierii s-au confruntat și cu fenomenul de îngheț de primăvară, care a dus la pierderea parțiala sau totala a unor culturi de tomate.

         Anul 2020 este primul an în care se solicita comercializare a minim 3 kg de tomate pe metru pătrat, o creștere cu 50% fata de anii anteriori, iar termenul de valorificare a cantității minime a rămas tot 15 iunie 2020.

         De asemena observam un dezinteres total pentru producătorii de tomate în spatii protejate din Romania și a micilor fermieri din partea MADR, care nu a răspuns la solicitările noastre din data de 27 mai, nici la Adresa din 24 aprilie și ne vedem nevoiți să revenim pentru obținerea unui răspuns URGENT la aceasta problema care afectează toți producătorii de tomate’,se arată în comunicatul emis de Uniunea ‘Salvați Țăranul Român’.

În Olt, anul acesta s-au înscris în program 5600 de legumicultori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura