O nouă licitație pentru colectarea gunoiului din județ
După ce a reziliat contractul cuRosal Grup, firma desemnată inițial pentru colectarea deşeurilor de pe raza judeţului Olt, din cauza faptului că nu a respectat termenul și condițiile stabilite la data semnării acestuia, Consiliul Județean Olt pregătește o nouă licitație pentru desemnarea unei firme care să colecteze gunoaiele din județ.
În prezent, depozitul ecologic de la Bălteni este funcțional. Gunoaiele din comunele oltene sunt colectate şi transportate de operatorii existenţi în localitățile din Olt până când autoritățile județene vor desemna un operator care să se ocupe de colectarea și transportul deșeurilor de pe raza județului. Primăriile din județ au aprobat încă din luna ianuarie taxele de salubritate pentru proiectul care prevede colectarea gunoiului de pe raza județului Olt. Sumele au fost stabilite și aprobate prin hotărâri ale consiliilor locale. Taxa de salubritate pe care cetățenii o vor achita este mai mare pentru locuitorii din mediul urban și mai mică pentru cei din mediul rural. O sumă de 3,69 de lei lunar va plăti un cetățean care locuiește la sat și 11,75 lei un cetățean care locuiește la oraș pentru colectarea gunoiului.
Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ. Întreg judeţul va fi împărţit în cinci zone de colectare. Acest proiect este derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt şi este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).