Polițiștii olteni anunță că vor fi prezenți în școli

La ziua de 09 septembrie a.c., cu ocazia debutului noului an școlar, a fost suplimentat dispozitivul de ordine și siguranță publică, peste 200 de polițiști de ordine publică, poliție rutieră și siguranță școlară participând la misiunile desfășurate în acest context, în zona adiacentă unităților de învățământ, dar și pe traseele de deplasare către locuință, în scopul prevenirii oricăror situații negative care pot conduce la producerea evenimentelor în care să fie implicați elevii.

Acestora li s-au adăugat și polițiștii din cadrul inspectoratului care au participat la festivitățile organizate la nivelul fiecărei unități de învățământ de pe raza județului.

Acțiunile și activitățile desfășurate de polițiștii olteni în mediul școlar vor continua pe parcursul întregului an școlar 2024-2025 și vor viza, în principal, controale în trafic pentru verificarea stării psihofizice a conducătorilor auto, utilizării centurilor de siguranță și respectării normelor rutiere și a legalității transporturilor.

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți în zona unitților de învățământ, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere, astfel încât copiii să se întoarcă la locuință, în siguranță.

Pe toată durata acestui an școlar, Inspectoratul de Poliție Județean Olt, prin structurile cu atribuții în domeniu, va implementa Campania ”Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”.

Polițiștii vor desfășura activități preventiv-educatie în rândul elevilor, prin informarea acestora cu privire la potențiale pericole, prezentându-le, totodată, sfaturi educative referitoare la comportamentul preventiv la școală, la dezvoltarea unor relații armonioase cu colegii, bazate pe prietenie și respect, precum și siguranța la locul de joacă.

Scopul campaniei este conștientizarea de către părinți, profesori și elevi asupra faptului că lipsa de reacție în fața agresiunilor și infracțiunilor înseamnă încurajarea acestor fenomene.

Un alt aspect important implementat cu ocazia acestei campanii este reprezentat de informarea elevilor, cadrelor didactice, precum și populației generale cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate:

  • Informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim;
  • Modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară;
  • Campanii/ programe/ proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ;
  • Lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

,,Le transmitem elevilor că le suntem alături și îi îndemnăm să ne ceară sprijinul ori de câte ori este necesar. Îi sfătuim ca în situația în care sunt tentați să experimenteze ”ineditul” să își acorde un răgaz și să se întrebe dacă nu cumva e pun în pericol. De asemenea, îi sfătuim să discute cu un adult de încredere și să îi ceară aceluia părerea cu privire la orice situație confuză în care se află. Părinților le transmitem să acorde timp copiilor, să discute cu ei, astfel încât să nu existe tentația să petreacă timp cu persoane sau în anturaje care ar putea avea o influență negativă asupra lor. Le adresăm îndemnul de a fi atenți la schimbările din comportamentul copiilor, să discute cu ei, iar dacă este necesar, să nu ezite să solicite sprijin de specialitate. Îi sfătuim să cunoască ce obiecte își duc copiii la școală, pentru a preîntâmpina, astfel, situațiile în care unii elevi au asupra lor, la școală, obiecte care pot fi periculoase pentru ei ori pentru colegii lor, ori chiar obiecte interzise. În calitate de polițiști, suntem aici pentru a vă asigura că școlile rămân un mediu sigur și propice pentru educație,, au transmis reprezentanții IPJ Olt

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura