Reguli noi pentru pescarii olteni
Începând cu data de 10 iunie, după 60 de zile de prohibiţie, pescuitul în apele naturale ale ţării este din nou permis atât pescarilor profesionişti, cât şi celor amatori. Pescarii au liber la pescuit, dar şi reguli noi de respectat.
Pescarii sunt nemulțumiți că peștele este tot mai puțin în apele Oltului și susţin că principala cauză care a dus la scăderea cantităţii de peşte este colmatarea canalelor. O altă problemă cu care se confruntă pescarii este prețul foarte mic al peștelui și faptul că le este interzisă comercializarea acestuia. Probleme cu care se confruntă pescarii nu sunt puține, însă vor veni vremuri și mai grele, se vor lua măsuri drastice privind protejarea resurselor piscicole.
În curând va intra în vigoare un nou cadru legislativ care stabilește practicile și condițiile în care se pot desfășura activități de pescuit în toate apele UE. Consiliul European a aprobat un regulament privind conservarea resurselor piscicole și protecția ecosistemelor prin masuri tehnice. Măsurile adoptate vizează aspecte precum capturarea și debarcarea resurselor piscicole, uneltele de pescuit și dimensiunile ochiurilor de plasă, zonele închise și sezoanele. Noile norme, care acoperă în principal pescuitul comercial și, dupa caz, pescuitul recreativ, vor spori selectivitatea uneltelor de pescuit. Regulamentul introduce o interdicție totală a pescuitului cu traul cu impulsuri electrice începand cu 1 iulie 2021. Alte metode de pescuit precum cele care folosesc explozibili, otrăvuri, substante stupefiante, curent electric, ciocane pneumatice sau alte instrumente percutante vor fi interzise.
Pescarii trebuie să știe însă că pescuitul recreativ sportiv la crap este permis numai cu reţinerea unui singur exemplar pe zi, care să nu depăşească 5 kg. O altă modificare de dată recentă, prin ordin al mnistrului agriculturii, este aceea că, pe timpul nopţii, este interzis atât pescuitul comercial, cât şi cel recreativ sportiv.
{module GAdsense articol}