Schimbare radicală de vreme în România. Prognoza actualizată de la ANM: când vin frigul şi ploile

Vremea continuă să se încălzească, iar termometrele vor indica valori ridicate, chiar de peste 30 de grade Celsius la umbră. Alina Șerban, de la ANM, a prezentat prognoza completă pentru perioada următoare.

Schimbare radicală de vreme în România. ANM susține că vremea va fi neobișnuit de călduroasă pentru această perioadă, cu temperaturi care se vor situa, în general, între 20 și 28-29 de grade Celsius, cele mai înalte valori fiind înregistrate în sudul țării, iar cele mai scăzute în nord-est. Sâmbătă se va resimți o ușoară scădere a temperaturilor, însă de duminică, valul de căldură se va intensifica, ajungând la maxime de 30 și chiar peste 30 de grade Celsius, în special în regiunile sudice.

Cu toate acestea, la mijlocul săptămânii viitoare se vor înregistra schimbări semnificative. O masă de aer rece va determina scăderea accentuată a temperaturilor și apariția precipitațiilor în toate regiunile. Aceste precipitații vor fi semnificative cantitativ, iar în zonele montane se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Maximele vor scădea considerabil, situându-se între 8-9 și 16-17 grade Celsius, iar minimele vor fi ușor negative în nord și centrul țării.

„Vremea va fi în continuare frumoasă și deosebit de caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în marea lor majoritate, între 20 și 28-29 grade Celsius, cele mai ridicate valori în partea de sud a teritoriului, iar cele mai coborâte în regiunile nord-estice. Sâmbătă va fi ușor mai rece de atât, adică temperaturile maxime nu vor mai trece de 25-26 de grade, însă de duminică, valul de căldură se va intensifica, astfel încât maximele vor atinge valori de 30 și poate ușor peste 30 de grade luni și marți, în regiunile sudice, în condițiile în care spuneam că vom avea un aspect frumos.

Precipitații foarte puține sub formă de ploaie, în mod deosebit în zonele montane, însă acest lucru se va schimba de la mijlocul săptămânii viitoare. O masă de aer ce se va extinde va determina scăderea accentuată a valorilor termice, dar și apariția precipitațiilor în toate regiunile. Acestea vor fi însemnate cantitativ, iar în zonele montane se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Maximele se vor situa între 8-9 și cel mult 16-17 grade, iar minimele vor fi ușor negative în partea de nord și de centru a teritoriului”, a declarat Alina Șerban la Antena 3.

Astfel, este de așteptat o schimbare radicală a vremii în perioada următoare, de la căldură și soare la temperaturi mai scăzute și precipitații însemnate.

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura