Solidari cu victimele de la Priseaca

donari sange

donari sangeAproape o sută de olteni s-au mobilizat și au venit în această dimineață, la Centrul Județean de Transfuzii, să doneze sânge pentru victimele din accidentul de la Priseaca.

Această mobilizarea  venit în urma apelului făcut de către medicul Ramona Lesnic, directorul instituției, în care anunța că rezervele de sânge ale județului sunt epuizate. Acest lucru este urmare a făptului că suntem în perioada concediilor și numărul donatorilor este redus, iar județul nostru este sursa de sânge pentru marile spitale din țară.

Accidentul soldat cu 19  victime, i-a determinat pe  aproape o sută de olteni ca la prima oră să meargă să doneze sânge. A fost cod roșu pe drumurile judetului și cod alb la spitalul din Slatina. Doar în cateva ore, Centrul de Transfuzii a dat  alerta pentru sânge. Rezervele judetului erau epuizate. Acest lucru i-a determinat pe oameni să fie solidari, iar la primele ore se așezau înarmati cu rabdare la coadă să salveze vieți. Oameni de diferite vârste și profesii, donatori fideli, dar mai ales oameni care nu au donat sânge niciodată.

donari22

‚Nu am mai donat sânge, ba mai mult îmi este frică de ace. Dar pentru victimele din accidentul de la Priseaca trebuie să fac și asta’, ne-a spus unul dintre donatori

‘Este o datorie, o normalitate. Eu locuiesc în Cipru, unde donez din patru în patru luni, fără a primii recompense. Sunt donator de la 23 de ani, de 12 ani donez sânge. Este normal să donăm sânge. Așa salvăm vieți’, a spus un alt donator.

La o oră de la deschiderea Centrului, pe lista de așteptare erau înscrise peste 70 de persoane, la care  s-au adăugat alte zeci ce s-au programat pentru următoarele zile. Personalul Centrului a dat asigurări că nu se va închide programul de recolatare până nu ajunge să doneze și ultima persoana

‘Avem capacitatea necesară și nu vom pleca de aici până când nu vom vedea și ultima persoană’, a spus medical Angela Stoian.

Oameni politici solidari cu victimele de la Priseaca

 Printre donatori s-au numărat și persoane publice. Deputatul Mihai Niță a venit cu 20 de persoane care au dorit să doneze. Acesta intenționează ca și în urmatoarele zile să mai determine și pe alții vă vină la centru

‘Am venit cu mai mulți prieteni, colegi de serviciu, colegi din partidul ALDE să donăm sânge. Am văzut apelul făcut de doamna doctor Lesnic și am venit. Vom încerca să venim cu oameni și în zilele urmâtoare. Eu personal nu pot să donez sânge. Starea mea medical nu îmi permite acest lucru, dar în urmă cu ani buni am donat sânge’, a declarat Mihai Niță, deputat ALDE.

Cine poate dona sânge

 Cei care vor să doneze sânge trebuie sa aibă intre 18 și 60 de ani, greutatea peste 50 de kg și cu o stare medicală bună. Mai exact să aibă hemoglobina în limite normale, să nu sufere de  boli ca diabetul zaharat,cancer, tuberculoză pulmonară,hepatite B,C,sifilis,HIV,etc.

Soluții pentru valul de donatori

Pentru a putea face față valului de donatori, Centru de Transfuzii Vâlcea a anunțat că, persoanele  care pot dona sange acolo, urmând ca in caz de nevoie sângele va fi transferat la Slatina: „Cei care doresc sa ajute pot dona si la Centrul de Transfuzii Valcea,care poate trimite sange la Slatina daca este nevoie!”

 Pentru a face față, șefa centrului le cere oltenilor să nu se prezinte zilele următoare

„Vă mulțumim pentru prezența dumneavoastră și pentru dorința de a ajuta răniții. Având în vedere că suntem deja peste 80 de donatori în sala de așteptare,ii rugam pe cei care intenționează să vina astăzi la Centrul de sânge sa se prezinte și în zilele următoare. Din păcate sediul nostru are capacitate limitată de recoltare și procesare a sângelui. Mulțumim pentru înțelegere și ajutor. In fiecare zi pacienții și răniții vor avea nevoie de sângele dumneavoastră.”, este mesajul dr. Lesnic postat pe pagina sa de facebook.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura